Ima vlastitu teoriju
27

Vučić razočaran oslobađanjem osumnjičenih za ubistvo novinara, 1999. slao drugačije poruke

B. H.
Foto: EPA/EFE - Happy TV
Foto: EPA/EFE - Happy TV
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je oslobađajuća presuda Apelacionog suda u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije velika nepravda i užasno loša stvar za Srbiju, njen pravni sistem, kao i užasno loša poruka za svakog ko se bavi novinarstvom.
Vučić je podsjetio na sve što je rekao i uradio povodom tog slučaja, ali je očigledno zaboravio obećanje da će podnijeti ostavku ako ubistvo ne bude riješeno.

Vučić je na televiziji Happy rekao da je bio šokiran time što je Ministarstvo pravde o tom slučaju šutilo tri dana, kao i da je zbog toga zvao ministricu da je pita "da li prodavnica ne radi vikendom ili se nema vremena".

Obećavao ostavku

"Čovjek je ubijen na zločinački način i država treba da učini sve da pronađe odgovorne i da ih kazni", rekao je Vučić, koji je pojedine izjave da je to "njegova osveta" ocijenio kao bezobrazluk.

Četrnaest godina nakon ubistva, izjavio je da će podnijeti ostavku ako ubistvo Ćuruvije ne bude riješeno.

"Od 2000. do 2012. godine, kada se očekivalo da urade nešto, nisu uradili ništa, nije ih interesovalo", kazao je Vučić na TV Happy i podsjetio da je 2003. godine u Jagodini ubijen i Milan Pantić zbog onoga o čemu je pisao.

"Kad smo preuzeli vlast razgovarao sam sa medijiskim uposlenicima i poručio da niko ne smije da prođe nekažnjeno, ne za ubistvo, već za uvrede na račun novinara, koje ne smijete da omalovažavate. Tražio sam da se formira komisija. To je učinjeno, a policija i tužilaštvo su odradili svoj posao kao državni organi", rekao je Vučić dodajući da pravosuđe nezavisno po Ustavu.

Predsjednik Srbije je kazao da ne poznaje nikoga od sudija, koje su donijele oslobađajuću presudu, ističući da niko od petero sudija nije htio da osudi nekoga na 40 godina pošto je neposredni svjedok Branka Prpa, rekla da niko od otpuženih nije pucao.

Vučić je naveo da bi volio kada bi Vrhovni kasacioni sud mogao nešto da učini, barem djelimično, iako je svjestan da pravdu neće moći da vrati.

"Teška situacija, veoma neprijatna, užasna za nas, kazao je Vučić", dodavši da u slučaju da vjeruje u zavjereničke teorije ne bi isključio da je i ovo još jedna stepenica u rušenju vlasti.

Šta je govorio 1999.

Pojedini korisnici društvenih mreža podsjetili su da je Vučić u aprilu 1999. kada je Ćuruvija ubijen bio ministar informisanja.

"Osvetiću se kad - tad Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf, izjavio je 1999. godine tadašnji ministar za informisanje Vučić.

Jučer su ispred Apelacionog suda u Beogradu održani i protesti zbog oslobađajuće presude okrivljenim za ubistvo novinara Ćuruvije.

Podsjećamo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti prije toga je Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.