Posjeta bolnicama
46

Rotary Club Mostar darivao porodilje: Sramotan odnos države prema najvećim svetinjama društva

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U povodu obilježavanja Rotary Day Bosne i Hercegovine, članovi Rotary Cluba Mostar su obišli porodiljne odjele Kantonalne bolnice Safet Mujić i Sveučilišne kliničke bolnice na Bijelom Brijegu, te porodilje darovali prikladnim poklonima, ali i ukazali na loš odnos prema najznačajnijoj kariki bh. društva u HNK.

Predsjednik Rotary club Mostar Edin Batlak ističe kako mu je susret s novorođenim bebama i majkama koje su ih donijele na ovaj svijet bio izuzetno emotivan, jer kako naglašava to je temelj društva koji je neophodna svakoj društvenoj zajednici, pa tako i našoj državi.

Sramotan odnos prema porodiljama

"Nema ljepših i iskrenijih bića od djece. Mi smo odlučili danas posjetiti 15 klubova i darovati porodilje u 15 bolnica u BiH. Danas u Mostaru posjećujemo bolnicu dr. Safet Mujić i SKB Mostar i darujemo 12 majki koje su donijele na svijet nove članove naše društvene zajednice, što me čini sretnim. Nadam se da ćemo naći i druge prilike kako darivati mlade majke i djecu", kazao je Batlak.

No, tom prilikom je za Klix.ba kazao i kako je odnos vladajućih struktura prema porodiljama sramotan u Hercegovačko-neretvanskom kanton te da se to sistemski mora riješiti što prije.

Potrebne promjene iz korijena

"Vlast uvijek govori da se mora brinuti o toj populaciji, međutim riječi i djela su u potpunoj koliziji. Nije nikakva demagogija ako iskreno kažem da je majka najveća svetinja. Na majkama postoji, ne samo porodica, nego i kompletno društvo. Ako majka nije osigurana, ako majka nije zadovoljna, nije sretna, nećemo imati ni zdravu, dobru djecu ni članove ovoga društva. Ja mislim da se iz korijena stanje porodilja u našem kantonu mora mijenjati", kazao je Batlak.

Trenutni odnos prema porodiljama i novorođenim bebama, po njegovim riječima, je neodrživ, a jednokratna pomoć koju porodilje u HNK dobiju u iznosu od 400 KM smatra ponižavajućom.

"Ako nekome date pomoć, suštinski to je pomoć od 400 KM, a svaka majka tokom jednog mjeseca mora nekoliko stotina marka izdvojiti samo za normalan život bebe, jasno je da je to apsolutno nedovoljno. Ovu stvar treba sistemski riješiti i to dugoročno da bismo imali bolji natalitet i bolju i zdraviju populaciju", zaključio je Batlak.

Zahvala za poklone

Specijalista ginekologije i akušerstva pri KB dr. Safet Mujić Šejla Balić je zahvalila organizaciji Rotary kluba koji je počastio porodilje u povodu svog rođendana.

"Iskazujem zahvalnost u ime Odjela i bolnice dr. Safet Mujić", kazala je dr. Balić.

Majke Elvedina Pindić i Emina Bešlić Šehić su se zahvalile na današnjoj posjeti. One su navele kako im je posjeta i znak pažnje od velikog značaja, te da su pokloni s proizvodima za njegu bebe ono što će im itekako trebati u narednom razdoblju.

Poticanja visokih etičkih standarda

Rotary je organizacija poslovnih i profesionalnih ljudi udruženih širom svijeta, u cilju pružanja humanitarne pomoći, poticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu. Rotary klub Mostar posljednjih 18 godina radi na projektima pomoći zajednici i pripada velikoj svjetskoj porodici koja broji milion i 200 hiljada članova u blizu 190 zemalja svijeta. Ove godine obilježava se 115. godišnjica Rotarija u svijetu.