BiH
17

Manifestacija "Rotary kanjon" okupila stotine rekreativaca i ljubitelja prirode u Krajini

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Više od 500 zaljubljenika u prirodu, rijeku Unu, sport i zdravlje, iskoristilo je odličnu prigodu da u sklopu manifestacije "Rotary kanjon“ i dan bez saobraćaja, pohode predivne krajolike u prelijepom Grmuškom kanjonu na svojim biciklima, trčeći, ili naprosto šetajući uz kanjon rijeke Une.

Brojni rekreativci, sportaši i drugi ljubitelji prirode iz Unsko-sanskog kantona krenuli su ovog vikenda ispred hotela Sedra, koji se nalazi na granici Bihaća i Cazina, uz prelijepi kanjon rijeke Une, pa sve do Bosanske Krupe, promovišući time ljepotu i jedinstvenost rijeke Une u njenom punom obimu.

Organizator ovog okupljanja bio je Rotary klub Bihać, čime je nastavljena prošle godine započeta tradicija.

"Cilj manifestacije bio je prvenstveno ukazati na ljepotu donjeg toka rijeke i da dionicu puta od Srbljana do Bosanske Krupe prezentiramo na takav način da utječemo na javnost da se iznađe mogućnost za alternativne pravce na potezu Bihać – Bosanska Krupa, zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju", kazala je Ljiljana Mehić, predsjednica Rotary kluba Bihać.

Za tzv. Grmuški kanjon već duže vrijeme postoje inicijative da se pretvori u park prirode ili u atraktivnu turističku destinaciju, uzimajući u obzir ogromne prirodne ljepote i potencijale, koje su u ovom dijelu, skoro netaknute prirode, sadržane.

U prilog time ide i činjenica da se trenutni magistralni put koji prolazi kanjonom rijeke Une nalazi u veoma lošem stanju i definitivno nije u rangu ostalih magistralnih puteva u našoj zemlji. Mnogi će čak reći da ova magistralna cesta predstavlja svojevrsni izazov i za najbolje vozače, pa bi njegova prekompozicija u turističku ponudu, bila pun pogodak.