BiH
0

Miraj Grbić u akciji za iskorjenjivanje dječije paralize

Klix.ba
Miraj Grbić
Projekt iskorjenjivanja dječije paralize pokrenula je organizacija Rotary International, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), fondacijom Bill and Melinda Gates, UNICEF-om, Centrom za kontrolu bolesti (CDC) i drugim saradnicima.

U BiH akciji Rotaracta Tuzla su se pridružile i poznate ličnosti poput glumca Miraja Grbića, slikarice Natalije Cimeše, ljekara Alije Azabagića, političara Heinza Schwarza i drugih.

Dječija paraliza počinje drastično opadati 1980-ih godina i 1988. u svijetu je bilo 125 zemalja koje su imale oboljele od dječije paralize, a 71 zemlja koje nisu. Do 1994 godine iskorijenjena je dječija paraliza na oba američka kontinenta, tri godine poslije slijedi dobar dio Euroazije, a od tada malo sporiji napredak se vidi u nerazvijenijim zemljama.

Dječija paraliza je danas iskorijenjena 99% i u svijetu su još samo tri zemlje koje imaju oboljele od dječije paralize – Afganistan, Nigerija i Pakistan, ali to ne umanjuje značaj toga da se u ovome poduhvatu treba istrajati. Bez obzira na to, borba protiv ove bolesti ne postaje ništa manje plemenita i propuštanje da se iskorijeni iz svojih zadnjih utvrda bi moglo rezultirati sa 200.000 slučajeva svake godine u cijelom svijetu u narednih 10 godina, navode u saopćenju Rotaracta Tuzla.

Upravo zbog nivoa iskorijenjenosti dječije paralize sigurno je pretpostaviti da mnogi za ovu bolest nisu ni čuli. Zbog toga je Rotaract Tuzla, nakon jednog perioda neaktivnosti, započeo projekt podrške, kako oboljelima, tako i onima koji rade na borbi protiv ove bolesti. Projekt se sastoji u fotografiranju svih zainteresiranih da pokažu znak koji se može vidjeti na fotografijama (this close – ovoliko blizu) i tako uzmu učešće u ovome projektu, time ulazeći u društvo ambasadora ovoga projekta kao što su Bill Gates, Jackie Chan, Desmond Tutu, PSY i dr. Fotografije u Tuzli je radio član Rotaract kluba Tuzla i Foto-kino kluba Tuzla – Davor Pavlić.

Također smo i prikupljali fotografije od prijatelja koji su nam bili nešto dalje, pa do njih nismo mogli doći, pa je tako naše prijatelje iz Beča fotografirao fotograf Andreas Kowacsik, a učešće su uzeli i Rotaract Sarajevo, Rotary klub Bijeljina, kao i studenti i uposleni Edukacijsko-rehablitacijskog fakulteta. Jednako su nam značajni, i svima im se zahvaljujemo, i svi oni koji su pojedinačno ueli učešća u ovome projektu. Reklama sačinjena od ovih i sličnih fotografija je najduža reklama na svijetu i danas traje oko 4 sata.

Bosna i Hercegovina možda i nije zemlja od koje bi se očekivala prevelika pomoć u novčanim sredstvima, iako mnogo nije ni potrebno. Već 15 američkih dolara dovoljno je za 25 vakcina protiv dječije paralize. Pored toga mi smo se odlučili i da pomognemo podići svijest o postojanju dječije paralize fotografiranjem tako što će svi učesnici barem 24.10., na Svjetski dan dječije paralize, postaviti svoje fotografije na socijalne medije koje koriste (Facebook, Twitter i td.). Budući da nas dosta ima prijatelje kako u zemlji, tako i van zemlje smatrati ćemo da smo uspjeli ako se ovim putem barem netko od prijatelja osoba koje su učestvovale ovim putem približi borbi protiv dječije paralize, te ideji rotarijanstva u pomaganju čovjeku. Fotografije će također biti dostupne Rotary klubovima za promociju ove ideje.

Međutim, 24.10. Rotaract Tuzla ovaj projekt neće završiti. Ovo će biti samo obilježavanje ovoga dana na način kako trenutno najbolje možemo, ali fotografije nastavljamo raditi i prikupljati kroz cijelu godinu, samo nešto manje intenzivnije nego do ovoga datuma, a to iz razloga da bismo se mogli posvetiti i drugim projektima koje planiramo. 24.10. ćemo također vidjeti koliko smo bliže iskorijenjivanju dječije paralize, kada bi trebalo da se osvježi status o broju zemalja sa ovom bolešću, istaknuto je.