Humanitarne akcije
168

Goraždanke prodaju šalove i skupljaju novac za sugrađanke oboljele od raka

Piše: E. A.
Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde u subotu, 14. novembra organizuje na Trgu branilaca grada veliku humanitarnu akciju za pomoć oboljelim sugrađankama Elviri Bičo i Ramizi Alajbegović.

Članice Bisera će od 11 sati prodavati šalove kako bi prikupile novac potreban za liječenje sugrađanki.

"Njima je zaista potrebna naša pomoć. Elviri Bičo za 28 dana terapije lijeka Vemurafenib treba 5.399 KM, a Ramizi za mjesec dana terapije treba 2.000 KM za lijek Mitotan. Pozivamo sve građane da se odazovu i pomognu koliko mogu jer nemamo drugog načina da prikupimo novac", kaže za Klix.ba Aida Šalo, predsjednica Udruženja "Biser" Goražde i dodaje kako je kod Elvire nažalost došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja i razvoja dvije metastaze na mozgu, te će u ponedjeljak biti hospitalizirana na Institutu za onkologiju gdje će započeti sa radioterapijom.

Aida Šalo ističe kako je do sada putem Fonda solidarnosti na Elvirin račun uplaćeno obećanih 5.000 KM, no to je tek dovoljno za jednu terapiju.

"Još u martu je bilo obećano da će lijek biti na esencijalnoj listi Fonda solidarnosti FBiH. Lijek se nalazi na listi, ali nikome nije odobren na teret sredstava Fonda. Doktorica Maja Banjin sa Instituta za onkologiju slala je zahtjev za Elvirin lijek, ali odgovora nema", ispričala je Šalo.

Ramizi Alajbegović, koja se već sedam godina bori s teškim tumorom nadbubrežne žlijezde, obećana je refundacija posredstvom zavoda, no Ramiza kojoj mjesečno treba 2.000 KM, ima osiguran lijek do polovine narednog mjeseca. Najveći dio sredstava do sada je osiguravala sama. Teško je išlo jer u Goraždu živi sa majkom i nemaju bližih srodnika koji bi joj mogli pomoći.

"Bilo je i refundacija iz Zavoda i pomoći građana, ali najveći dio sam obavila sama. Više ne mogu. Nemamo načina da se borimo. Novi zahtjevi su tek upućeni Zavodu, ja imam lijek još do polovine narednog mjeseca. Ne znam šta dalje, ako ne bude novca morat ću stati s liječenjem, a to znači kraj", kaže za Klix.ba Ramiza Alajbegović.

Vremena je sve manje, a riječ o velikim sumama novca, pa su apeli građanima da se uključe u akciju otišli na brojne adrese. Dok ima ljudi ima i nade, bez obzira na iznose.

"Velike su sume, mi ćemo pokušati sutra prodati što više šalova. Imamo nadu da će građani izaći u susret, pozivam i vlasti da nađemo neko riješenje i pokušamo spasiti živote", dodaje Aida Šalo.

Ona kaže da je jako važna podrška građana.

"Akcija počinje sutra u 11, ako imamo šalove, bit će i nade za Elviru i Ramizu", dodaje Aida.

Elvira Bičo se već dvije godine bori sa teškim oblikom karcinoma, malignim melanomom. Ljekarskom preporukom određena je terapija lijekom Vemurafenib (Zelboraf). Lijek ne liječi kancer već ga pretvara u hroničnu bolest i zato je liječenje doživotno. Cijena od 5.399 KM je potrebna za 28 dana terapije.

Uplate novčanih sredstava za kupovinu lijeka Vemurafenib (Zelboraf) mogu se izvršiti na račun Sparkasse bank br: 199-543-60298646-35

Broj deviznog računa:IBAN BA39 1995 4360 2986 4635 SWIFT Banke ABSBBA22

Ramiza Alajbegović se već sedam godina bori se sa teškom bolešću. Za njeno liječenje propisan je lijek Lysodren (Mitotan) koji košta 2.000 KM, a potrebna joj je jedna kutija mjesečno tog lijeka.

Uplata novčanih sredstava za kupovinu lijeka MITOTAN možete izvršiti na račun broj: 1610000000000011 09001027348 Otvoren kod Raiffeisen Banke BiH d.d. Sarajevo-Filijala Goražde