Komentari (65)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jedino je Travnik prilagođen tržištu rada. Kažeš koju diplomu trebaš za rad, i dobiješ je u roku odmah.
Imas li tu diplomu?
Sto se tice toga, ako bi gledali trziste rade onda treba zatvoriti sve fakultete i otvoriti jedan: fakultet za stelu i rodbinske veze
Ovako sam upravo i mislila. Trebalo bi zatvoriti sve fakultete, napraviti jednu pauzu, zaposliti sve svršene studente, napraviti kompletnu reorganizaciju u Državi, pa vidjeti koliko kom. studeneta je potrbno :)))) , pa tek onda vršiti upis. :)))
Bitno je da profesopri imaju po 3 norme da dolaze nenaspavani da čitaju predavanja jer ko zna kako su došli do dotičnih zvanja.... Nije važno što nisu izdali nikakav rad niti u jednom časopisu našema a kamoli stranom da ima neku težinu, bitno mje da je on NEČIJI SIN ili KĆERKA ili..... Bitno je da oni imaju basnoslovne plate a što svršeni studenti odlaze na biro rada koga briga, važno je da je njima dobro bolje nego u majčinom trbuhu.
s jedne strane problem su potrebe tržišta za određenim kadrom, a s druge to što postoje pojedine visokoškolske ustanove koje dijele zvanja, kojih uopće nema u nomenklaturi zanimanja... Ovakve paradokse dopunjava tzv studij po Bolonji, koji je kod nas u takvom stanju da student druge godine u BiH koji studira po Bolonji neće bez polaganja razlike, školovanje moći nastaviti na narednoj godini npr u Ljubljani ili Beču... Dodatno stvar je zakompliciralo ovo neustavno ministarstvo obrazovanja, Lagumdžijini uhljebi koje ne priznaje više od pola Federacije i koji su u čitavu priću unijeli još veću zbrku. Obrazovanje je riješeno na razini kantona i normalno je da je to tako, te nije jasno zašto to Mašić kudi, kad zna da su to zakonska rješenja. Na taj način on djeluje i protuzakonito, ali hajd svakako će to sve biti promijenjeno i kroz izbore, a i kroz Ustav..., pa nek tarlahaju što hoće, ali neće do kad hoće.
Nije! E, jeste našli rupu na saksiji. Pa kako su na vlasti i SDA i SDP, 20.god. se proizvode samo poslušni kadrovi!
Sda će djeca morati se vrate malo nazad. Naravno kada su dekani i slični titule sticali u ratu i po partijskim potrebama, a ne po zahtijevima tržiša intelektualne robe. Ako su radnici potrošna roba onda su i Intelektualci / ma šta da riječ intelektualac zna/ potrošna roba. Kako da bez radničkog - strukovnog obrazovanja nema države i njenih prihtijeva. Radnik i seljak su baza za nadgradnju, a ne tlačenje, ponižavanje! Akademici probudite se .- umjesto pameti ove zemlje, Vi ste samo pametni poslušnici " vlasnika" ove napačene zemlje!
A sta je u BiH prilagodjeno bilo cemu normalnom???
Dođu, uslikaju se, kažu u čemu je problem i odu. Umjesto da ga rješavaju. Ni upisna politika u srednjim školama nije pirlagođena, pa tako u Sarajevu imamo 13 gimnazija sa pretrpanim razredima, 3 škole medicinskog usmjerenja, također pretrpane, a zato tehničara i majstora zanata ni na mapi. Zato i nema više dobrih majstora već sve samouki dunđeri koji ti daju garanciju samo dok su prisutni, a oderu te ko jarca.
Ukinuti privatne fakultete sumnjivog kredibiliteta i zavrsili smo. Danas "inzinjer" zavrsi saobracajni fakultet u Doboju a ucenik Srednje saobracajne skole iz Sarajeva zna vise od njega. Masovno se stancaju pravnici u Kiseljaku, o Travniku da se ne prica. Svi znamo kako se u Brckom zavrsavalo. Jedini kredibilni univerziteti su drzavni i to samo pojedni. Ukinuti udaljena odjeljenja pojedninih fakulteta. Gotova prica i rijeseni svi problemi neuskladjenosti kadrova sa trzistem rada.
bitno je zavrsiti dif ili politicke nauke i reci " ja sam fakultetski obrazovan " ...
a onda trazit posao u javnom preduzecu, koje btw nema veze sa tvojom strukom i dernjat se kako nece da te prime a imas fakultet
naravno . vidim da na isto mislimo .
na mom fakultetu, Stomatologiji upisuje se zadnje tri godine po 200 studenata, dok je prije bilo normalno do 70... katastrofa sta rade
bolonja je sranje, na zapadu se masovno odricu bolonje i vracaju na stari ruski sistem jer su vidjeli da proizvode samo generacije debila...
Kakve to frustracije imas prema nasem sistemu obrazovanja. Hajde molim te, kad vec nisi debil, upisi se na Pravni fakultet i zavrsi ga pa cemo pricati. Sto ne mogu nehl***vaca koji samo kukaju kako nam nista ne valja a slomise se lezeci i radeci nista da nam bude bolje.
upravo pricam o takvima ko sto si ti... vas je fakultet najtezi,, vi se sjebaste uceci a zaboga profesori kreteni nikako da vas puste... pravo zajebano polozit jedan ispit i to iz dijelova koje polozis kroz kojekakve seminarske radove, skeceve, sekcije i vannastavne aktivnosti i ucenja iz skripte... a samo vas stancaju ko govana, pun biro pravnika eto koliko ga tesko zavrsit... dijete saberi se, nemoj visit po sarajevskim klubovima i zenskim sobama po domu, nego knjigu u sake i ne brukaj roditelje
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Samo štancaj prof.razredne nastave,to nam je stvarno potrebno u ovoj zemlji,manjak je baš,a sve više i više djece se upisuju u škole,treba uvozit učitelje i nastavnike..
Prilagođena uzimanju para od studenata i prodavanju magle kako ce raditi ovdje kako će raditi ondje a neće nikako ako nemaju štelu.
Ja se iskreno nadam da ce se sve povezati i da cemo napokon imati normalan sistem jer ocigledno je da ovako ne funkcionise.
ma laprdaju ovi dupelisci, ubacuju neutralne i ofucane komentare zato sto im je Masic na slikama
Inače, ugovori o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata saniranja šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama nastalim prirodnom nesrećom će narednih dana, uz Posavski, biti potpisani i sa Zeničko-dobojskim, Tuzlanskim i Unsko-sanskim kantonom, za što je osigurano ukupno 1.000.000,00 KM iz Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu. SVE POHVALE