Predstavljen Nacrt rezolucije EP
390

U BiH, ako niste Bošnjak, Srbin ili Hrvat onda ste niko!

Klix.ba
Evropski parlament (Foto: Arhiv/AFP)
Evropski parlament (Foto: Arhiv/AFP)
Doris Pack, članica Europskog parlamenta i izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu je večeras u Briselu u Vanjskopolitičkom odboru predstavila Nacrt rezolucije o napretku BiH ka Evropskoj uniji.

O sadržaju Nacrta Klix.ba je izvjestio detaljno prošle sedmice. Očekivano su i Pack i drugi parlamentarci ukazali na nedostatak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobivanje kandidatskog statusa.

Pack je podsjetila Odbor da EU, odnosno Europska komisija nisu ništa učinili da pojednostave strukturu Federacije BiH te da EU ne smije prepustiti cijeli proces Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Parlamentarci su se složili da su korupcija, slaba vladavina prava i pasivna politička elita krivi za slabu ekonomiju i ogromni odliv mozgova. Pack je pozvala kolege da je podrže u pozivu za zatvaranje OHR-a, kao nužnom koraku ka prebacivanju veće odgovornosti na domaće političare.

"U BiH, ako niste Bošnjak, Srbin ili Hrvat onda ste niko!", kazala je Pack u emotivnom govoru i dodala da nisu ljudi u BiH samo krivi za ovakvu situaciju, nego i oni koji su napravili Sporazume u Daytonu i Washingtonu, ali i oni koji nisu pomogli da se sporazumi promjene.

Pack je posebnu pažnju posvetila situaciji u obrazovanju i zaključila da je BiH vjerovatno jedina zemlja u Europi u kojoj postoji srednjovjekovna segregacija, gdje muslimani i katolici moraju odvojeno ići u školu. Predstavnici Europske komisije su tim povodom najavile osnivanje radne grupe o obrazovanju, koja će biti promovirana u maju ove godine, a u okviru koje će se govoriti i o ovoj temi, te u kojoj će učestvovati predstavnici međunarodnih organizacija i ministri obrazovanja.

Eduard Kukan, Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu rekao je da postoji rizik da naša zemlja nastavi zaostajati za drugim zemljama u regionu. On je izrazio i zabrinutost zbog nedostatka zajedničke vizije političara u BiH o budućnosti i pravcu naše zemlje, a koja je prisutna već dugi niz godina.

Libor Rouček, član Odbora kazao je u ime grupe socijalista da je Nacrt rezolucije previše tužan, jer je i situacija u BiH tužna. Ukazao je da bi Nacrt trebao biti i poticaj prijateljima u BiH, te da bi trebao uzeti u obzir i pozitivne pomake, potpisivanje bilateralnog sporazma EU i BiH o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji iz decembra 2012., te ohrabrujuće rezultate sastanka Stefan Fule - Zlatko Lagumdžija - Vesna Pusić od prošlog petka.

Ulrike Lunaček, članica Odbora je u ime grupe zelenih podsjetila Odbor da je ekonomska situacija rezultat i krize u EU i euro zoni, jer je bh. valuta vezana za euro. Zeleni će u vidu amandmana tražiti od Odbora da pozove zemlje članice EU da olakšaju pristup tržištu rada bh. građanima. Lunaček je ukazala da nije samo Federacija problem nego i prekomplikovana struktura cijele zemlje. Bitno je, rekla je Lunaček, da se zna da bh. građani ne zloupotrebljavaju bezvizni režim i da Odbor to mora jasno da prepozna.

Predstavnici Evropske komisije izvjestili su članove Parlamenta o pozitivnim i ohrabrujućim rezultatima trialoga održanog prošlog petka između Komesara Fuelea, te ministara Lagumdžije i Pusićeve.

Očekuje se da Odbor usvoji Nacrt u martu, a da konačnu verziju rezolucije Parlament usvoji na svojoj plenarnoj sesiji u aprilu ove godine.