vijesti
2

Bechev: Bh. političari su krivi što BiH ne ide prema Evropskoj uniji

Anadolija
Dimitar Bechev
Dimitar Bechev
Ugledni ekspert za Balkan u Evropskom vijeću za vanjske odnose (ECFR) Dimitar Bechev izjavio je za agenciju Anadolija da su bosanski političari najveći krivci što BiH ne napreduje na putu prema Evropskoj uniji naglasivši da “ne rade ono što od njih traži EU”.

"Političari u BiH su najviše odgovorni zbog trenutne stagnacije i zastoja. Oni nisu uspjeli ispuniti uslove koje je pred njih postavio Brisel. Bosni i Hercegovini je potreban širi konsenzus svih strana ako želi da postane zemlja kandidat za članstvo u EU", kazao je Bechev.

Istakao je da je prijem Hrvatske u Evropsku uniju jasno pokazao da je evropski projekat još uvijek atraktivan i aktuelan i za ostale balkanske zemlje.

"Članstvo Hrvatske je to jasno pokazalo, ali mislim da se ostatak zapadnog Balkana suočava sa ozbiljnijim problemima i poteškoćama kao što su nedovoljni kapaciteti upravljanja, duboke etničke podjele i polarizirane političke scene”, rekao je Bechev.

Podsjetio je da BiH posljednjih godina mnogo zaostaje za ostalim zemljama regiona na putu prema EU, istakavši da je sve do političara u toj zemlji koji ne ispunjavaju svoje zadatke.

"Siguran sam da Evropska unija želi vidjeti i BiH u svojoj zajednici, ali sve je do vaših političara u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, koji konačno trebaju pokazati posvećenost i krenuti naprijed zajedno. Članstvo Hrvatske u EU i početak pregovora o članstvu sa Crnom Gorom i Srbijom mogu imati ohrabrujući i motivirajući efekat i na susjednu Bosnu i Hercegovinu", tvrdi ugledni stručnjak za Balkan.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica želi da Bosna i Hercegovinu kao jedinstvena i ujedinjena zemlja uđe u EU.

"Mislim da međunarodna zajednica dijeli zajedničku viziju u vezi sa budućnošću Bosne i Hercegovine. A to je jedinstvena država u okrilju Evropske unije. Ali, kako ćete stići do tog cilja; to je sada stvar bosanskih političara i tamošnjeg naroda. Međunarodna zajednica ima jednu dilemu po pitanju BiH – previše stranog miješanja blokira demokratiju u zemlji, dok malo miješanja rezultira novim zastojima i blokadama", smatra ovaj stručnjak i tvrdi da je Evropska unija odobravanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na neki način priznala Kosovo kao državu.

"Kosovo se već percipira kao država u 23 od 28 zemalja članica EU-a, koje su priznale njegovu nezavisnost. EU će kao cjelina potpisati Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, što znači da uopće neće uvažiti stav onih zemalja članica koje nisu priznale Kosovo", istakao je Bechev.

On napominje da članstvo zemalja Balkana u EU može doprinijeti smanjenju nacionalizma i nacionalističkih politika koje su itekako prisutne na Balkanu.

"Članstvo u EU ne može preko noći promijeniti razmišljanja i mentalitet ljudi, ali može odrediti jedan novi politički okvir koji otežava nacionalističku mobilizaciju i čini je skupljom i manje atraktivnom", kazao je Bechev.