Crna hronika
3

U Šipovu uhapšeno više osoba zbog zloupotrebe donacija Evropske komisije

FENA
U općini Šipovo uhapšeno je više osoba koje su sumnjiče da su zlopotrebama, falsifikovanjem i prevarama kod utroška donacije Evropske komisije za izgradnju turističkog kompleksa u tom mjestu, omogućili drugim fizičkim i pravnim osobama stjecanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 150.000 KM.

Lišenja slobode osumnjičenih izvršena su danas u akciji kodnog naziva "Mreža“, potvrđeno je u Centru javne bezbjednosti Banja Luka.

Uhapšeni, čiji identitet još nije saopćen, sumnjiče se da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje isprave, poslovna prevara, zloupotreba ovlaštenja u privredi, pomaganje i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Također, zloupotrebom položaja izvršili su nezakonitu raspodjelu pokretne vojne imovine fizičkim i pravnim osoba, a koja je općini Šipovo dodijeljena od Vlade Republike Srpske.

Nakon završene kriminalističke obrade, uhapšeni će biti pušteni na slobodu, a protiv njih će biti dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu.