Crna hronika
37

Tužilaštvo KS provodi istragu o smrti dječaka Mahira, urađena obdukcija

Piše: E. S. H.
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu i saradnju s pripadnicima MUP-a KS te ispituje sve okolnosti pod kojima je došlo do smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca.

Po naredbi Tužilaštva KS vještak sudske medicine Nermin Sarajlić je izvršio obdukciju tijela radi utvrđivanja smrti dječaka.

Kako su nam kazali u Tužilaštvu KS, obdukcioni zapisnik još uvijek nije dostavljen u ovu instituciju.

"U pogledu navoda o vršnjačkom nasilju, Tužilaštvo u saradnji s MUP-om KS provodi istražne radnje kako bi se rasvijetlile sve relevante okolnosti, a na temelju navoda očuha i majke preminulog dječaka", izjavila je za Klix,ba glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva.

Podsjećamo, 14-godišnji Mahir Rakovac je prije 15-ak dana izvršio samoubistvo skočivši sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Prije nekoliko dana se oglasila dječakova majka Alisa Mahmutović koja je u pismu javnosti napisala da je Mahir žrtva vršnjačkog nasilja. Na vidjelo su izašli detalji onoga što je dječak trpio tokom školovanja u Međunarodnoj osnovnoj školi u Sarajevu.

Napravljena je i Facebook grupa Pravda za Mahira! koja ima nekoliko hiljada članova, a napravljena je s ciljem okupljanja što više ljudi kako bi se izvršio pritisak na nadležne institucije da rade svoj posao u slučaju otkrivanja vršnjačkog nasilja.

"U izradi je peticija, a planirana su i protesna okupljanja. Mahira nažalost ne možemo vratiti, ali možemo drugu djecu spasiti", navode u grupi.

Danas se oglasila i Uprava Međunarodne osnovne škole Sarajevo, a u saopćenju navode da da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću.