Crna hronika
5

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizirani kriminal

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv M.M. (1954) nastanjenog u Jablanici, ranije osuđivanog, koji se tereti da je počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s više krivičnih djela.

Optužnica je podignuta i protiv T. N. (1957) nastanjenog u Jablanici, koji se tereti da je također počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom pranje novca, kao i protiv D. N. (1963) nastanjenog u Sarajevu koji se tereti da je počinio isto krivično djelo organiziranog kriminala.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv D.A. (1967) nastanjene u Sarajevu, O.M. (1958), K.H. (1954) i K.M. (1953) nastanjenih u Jablanici, koji se terete za počinjena krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

Za krivično djelo organiziranog kriminala optužnica je podignuta i protiv M.DŽ. (1946) nastanjenog u Tuzli u vezi s krivičnim djelom sklapanje štetnog ugovora u pomaganju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Privrednog društva "T." d.o.o. Sarajevo, sa sjedištem u Sarajevu, odgovorno za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s produženim krivičnim djelom sklapanje štetnog ugovora u pomaganju koja su počinili optuženi D.N. i D.A., te T.N.

U optužnici stoji da je Privredno društvo "A.B.H." d.o.o. Sarajevo odgovorno za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa produženim krivičnim djelom pranja novca koje je počinio optuženi D.N.

Optuženi se terete da su u periodu od 2002. do februara 2010. godine, u svrhu sticanja protivpravne imovinske koristi, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonom FBiH, vezana za poslovanje preduzeća „Granit“ d.d. Jablanica, novac i imovinu veće vrijednosti za koju su znali da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela, držali, raspolagali i upotrijebili u privrednom poslovanju.

Oni su, stoji u optužnici lažnim bilansama, procjenama, inventurom i drugim lažnim prikazivanjima i prikrivanjima činjenica, neistinito prikazivali stanje i kretanje sredstava i ishoda poslovanja, sklapali ugovore za koje su znali da su za firmu „Granit“ d.d. Jablanica štetni, zaključivali fiktivne ugovore o dugu i priznavali nepostojeće tražbine.

Prikazivali su i stanje takvim da se po toj osnovi može otvoriti stečaj, onemogućili naplatu prijavljenog poreza, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH i doprinosa socijalnog osiguranja, te na taj način u svojstvu odgovornih osoba, zastupnika, odnosno predstavnika pravne osobe u njezinoj privrednoj aktivnosti, prouzrokovali štetu firmi, pri čemu šteta prelazi višemilionski iznos.

Pravne osobe odnosno privredna društva, koja su zajedničkim djelovanjem u grupi činili optuženi D.N, D.A. i T.N., se terete da su u ime, za račun i u korist ove pravne osobe, raspolagali protivpravno ostvarenom imovinskom koristi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.