U Mostaru napadnuta BiH
0

Terorizam: Zapaljena tri auta državnih institucija

Piše: N. J.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Od šest zapaljenih automobila u Mostaru protekle noći tri pripadaju državnim institucijama BiH, potvrdio je za Sarajevo-x.com glasnogovornik MUP-a HNK Srećko Bošnjak.

Dvije zapaljene Škode su u vlasništvu Agencije za obrazovanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a u njihovoj je blizini, pred zgradom Agencije, zapaljen i Nissan koji koristi ombudsmen za ljudska prava u BiH.

"Nissan ima diplomatske table Španije, budući da instituciju ombudsmena u BiH finansira i međunarodna zajednica, pa to tako funkcioniše", rekao nam je Bošnjak.

Preostala tri automobila, Opel Corsa, Mercedes, te Renault Clio, prema njegovim riječima, pripadaju građanima koji se ni u jednoj društvenoj oblasti ne ističu posebno, odnosno nisu poznati u javnosti. Automobili su, kako nam je rečeno u policiji, zapaljeni tako da se može pratiti "ruta kretanja" piromana. Naš sagovornik nije želio prejudicirati da li su namjenski zapaljena tri automobila koja pripadaju državnim institucijama, ili su zapaljena "nasumce", jer je takva bila "ruta kretanja" piromana.

Ipak, činjenica da su Škode i Nissan (s diplomatskim tablicama) zapaljeni pred zgradom Agencije državnog Ministarstva sigurnosti sasvim dovoljno govori da je ovo bio napad na državu i njene institucije. Bošnjak je još dodao da se u istragu uključilo i Ministarstvo sigurnosti, budući da su zapaljena dva vozila u njihovom vlasništvu.