Apeluju na nadležne
201

Prijatelji Almira Raščića iz Goražda traže pronalazak ubice: Previše smo tolerantni, ali i tome dođe kraj

E. A.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nekolicina prijatelja ubijenog nogometaša Almira Rašćića iz Goražda nezadovoljna je činjenicom da njegovo ubistvo još nikada nije rasvjetljeno.
Početkom naredne sedmice uputit će pismo nadležnim institucijama, prevashodno Tužilaštvu i MUP-u BPK Goražde, od kojih zahtijevaju da se konačno pronađu ubice Almira Rašćića.

"Mi kao prijatelji i sugrađani rahmetli Almira Raščića tražimo bilo kakve informacije vezano za ubistvo našeg brata i druga. I previše vremena je prošlo i potrošeno, a da konkretno nemamo ništa i da još uvijek slušamo fraze 'blizu smo', i slično", kaže Mersudin Kastrati.

Više od godinu dana prošlo je od ubistva Almira Raščića kojem je pucano u glavu 13. januara 2023. godine u prolazu zgrade u kojoj je stanovao, da bi nakon teškog ranjavanja i desetodnevne kome 23. januara preminuo na KCUS-u.

Javnost iritira činjenica da se o toku istrage malo zna, te se stiče dojam da se na ovom slučaju radi nedovoljno ili nikako.

Njegovi prijatelji kažu za Klix.ba da su do sada uglavnom ćutali strpljivo čekajući ishod istrage, ali da to više ne žele činiti, te da će poduzeti određene aktivnosti kako brutalno ubistvo Raščića ne bi ostalo nerasvijetljeno.

"Muči me mnogo stvari. Ja kao 'neki' drug evo već godinu i jače gledam i čudim se kako mogu lagati sebe, nas, njegovu ženu i djecu, i nama sipati prašinu u oči. Nismo mi glupi, niti smo naivni, niti neko ko će povjerovati u riječi 'samo što nismo', 'čekamo još nešto' i tako dalje, već smo mi i suviše tolerantni, ali i toleranciji jednom dođe kraj", kaže Kastrati.

U javnosti nema novih detalja o istrazi, a ranije smo, prema dostupnim informacijama objavili da su u slučaj uključeni i pripadnici državnih agencija SIPA-e, OSA-e, FUP-a i drugih te da pripadnici policije MUP-a BPK Goražde čine sve da se rasvijetli slučaj ubistva Raščića.

Također iz Tužilaštva BPK Goražde još ranije su potvrdili da je Almir Raščić ubijen iz pištolja "tetejac" što je utvrđeno vještačenjem nakon što su istražitelji pronašli čahure i košuljice zrna kalibra 7,62 milimetra. I dalje je nepoznato da li je ubica Raščića imao pomagače te šta je bio motiv brutalnog ubistva.