Isto će i okolna mjesta
15

Općina u Hrvatskoj krenula u borbu protiv komaraca dronovima, kažu da je učinkovitost stopostotna

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Za hrvatsku općinu Kneževi Vinogradi koja se nalazi u blizini Osijeka sigurno mnogi nisu čuli, ali bi se to moglo promijeniti zbog korištenja nove tehnologije.

U borbu sa komarcima su krenuli i dronovima. Kneževi Vinogradi nalaze se neposredno uz Kopački rit pa ovo doba godine zbog komaraca mještanima zna biti neizdrživo.

Kažu da zna biti haos nakon kiše te često moraju biti unutra zbog ovih insekata.

Kneževi Vinogradi poznati su i kao mjesto u kojem je prošle godine mjerenje pokazalo da je komaraca nakon plaćenog tretiranja - još više.

"Stoga smo se ove godine konsultirajući struku odlučili na neka inovativna rješenja i po prvi puta smo uključili tehnologiju, dronove, i evo prvi rezultati pokazuju da smo na dobrom putu", kaže Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi za RTL.

Analiza nakon provedenog tretmana dronovima koji je koštao 2.000 eura pokazala je stopostotnu učinkovitost jer komaraca nema.

"Nema, stvarno nema, ja ih još nisam primijetila", kaže Ilonka, jedna od stanovnica ovog mjesta.

Sugrađanka Kata također to potvrđuje.

Dronove protiv komaraca koristit će i u Osijeku i okolnim općinama koji su za borbu s njima ove godine osigurali 1.900.000 eura.

"Značajno ćemo koristiti dronove prilikom larvicidnog tretiranja, to je recimo i najveća razlika u odnosu na prošlu godinu što bi trebalo povećati učinkovitost posebno kad govorimo o teško dostupnim, nepristupačnim terenima", kaže Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

U Osječko-baranjskoj županiji (OBŽ) uskoro bi trebao zaživjeti i Centar za kontrolu komaraca s najsavremenijim metodama borbe protiv njih.

"Planiramo u tom centru proizvoditi sterilne komarce za ovaj dio Evrope i kako su nam stručnjaci rekli, konkretno na našem području koje je do sada bilo problematično što se tiče komaraca u narednih nekoliko godina, mogli bi u velikoj mjeri riješiti problem komaraca", kaže Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ.