Pucao iz pištolja
20

Potvrđena optužnica protiv oca dječaka koji je teško ranio nastavnika u Lukavcu

A. K.
Škola u kojoj se dogodila pucnjava u Lukavcu (Foto: A. K./Klix.ba)
Škola u kojoj se dogodila pucnjava u Lukavcu (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinski sud u Lukavcu je potvrdio optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv 51-godišnjeg Ž. M., oca dječaka koji je u junu prošle godine, pucnjem iz pištolja teško ranio Nedima Omanovića, nastavnika i zamjenika direktora u Osnovnoj školi Lukavac Grad.

Optužnica ga tereti za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika u stjecaju sa krivičnim djelom iz Zakona o oružju i municiji TK i nasilje u porodici.

Dječak, koji je 14. juna ove godine hicem iz pištolja teško ranio nastavnika u vrijeme počinjenja krivičnog djela imao je 13 godina, a pištolj iz kojeg je pucao pripadao je njegovom preminulom djedu. Međutim, vatreno oružje policiji je trebao predati dječakov otac, što on nije učinio.

Nastavnik je prilikom pucnjave zadobio prostrelnu povredu vrata, a ljekari u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli nekoliko dana su se borili za njegov za život.

Nakon oružanog incidenta, nadležni u Tuzlanskom kantonu su poduzeli određene korake kako bi se sigurnost učenika u svim školama podigla na veći nivo.

Izrađeno je nekoliko pravilnika o postupanju koji podrazumijevaju drugačije ponašanje učenika, ali i nastavnog osoblja.