Podignuta optužnica u Travniku
0

Otac i maćeha zlostavljali kćerke

SRNA
Travnik
Travnik
Kantonalno Tužilaštvo u Travniku podiglo je optužnicu protiv Suvada Dedića i njegove supruge Maide iz mjesta Bistro, kod Novog Travnika, zbog psihičkog i fizičkog nasilja nad Suvadovim kćerkama iz prethodnog braka.

Prema navodima optužnice, supružnici su od 2003. godine do 4. jula ove godine vršili nasilje nad djevojčicama tako što su im zabranili kontakte sa rodbinom, druženje sa vršnjacima, izgladnjivali ih ne dozvoljavajući im da jedu sa njima, nego su u njihovu sobu donosili ostatke hrane nakon što bi završili objed.

Držali su ih zaključane u njihovoj sobi za vrijeme odsustva iz kuće, tukli su ih zadajući im udarce po čitavom tijelu rukama, nogama i predmetima koje bi u tim momentima dohvatili, kao što su kožni opasač, vile za sijeno, štapovi, gumeni šlauf, brezova metla. 

Djevojčice su 3. jula pobjegle iz kuće u obližnju šumu gdje ih je pronašao stric, nakon čega su odvedene u Dom zdravlja Novi Travnik gdje je dežurni ljekar konstatovao da jedna djevojčica ima krvne podlive na ramenu, nadlaktici i butini. 

Potom su djevojčice smještene u "Dom porodica" u Zenici gdje je utvrđeno da je, zbog zlostavljanja i preživljenih trauma koje su trajale duži period, narušeno njihovo mentalno zdravlje i da imaju simptome hroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja.