Vatrogasci nisu intervenisali
0

Općina Pelagićevo: Izgorjela kuća povratnika, policija stigla nakon sedam sati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Porodična kuća hrvatskog povratnika Ivana Šokčevića iz Donje Tramošnice u općini Pelagićevo u cijelosti je izgorjela u požaru koju izbio noćas 30 minuta iza ponoći, zahvativši najprije krovište a potom i cijeli objekt.

U požaru je pričinjena velika materijalna šteta koja, po riječima vlasnika kuće, iznosi više od 200.000 maraka.

Požar je probudio Ivanovu suprugu koja je potom uzbunila porodicu te su svi na vrijeme uspjeli napustiti objekt, inače bi posljedice bile katastrofalne.

O izbijanju požara odmah je obaviješten dežurni u Policijskoj stanici Pelagićevo, ali su njihovi djelatnici na mjesto požara izašli tek sedam sati nakon prijave, dok su policijski inspektori, koji su izvršili uviđaj, stigli čak 10 sati poslije prijave.

Iako su odmah pozvani, na požar uopće nisu izašli vatrogasci iz Pelagićeva pravdajući se neispravnošću vozila, dok su pripadnici vatrogasne jedinice iz Bosanskog Šamca, od kojih je također zatražena pomoć, odbili doći uz obrazloženje da to nije njihova teritorija.

Ovakav nemaran odnos javnih institucija u općini Pelagićevo izazvao je revolt hrvatskih povratnika u Donju Tramošnicu, koji od lokalnih institucija vlasti te Centra javne sigurnosti Doboj i MUP-a Republike Srpske traže da se ovaj cijeli slučaj preispita i prema neodgovornim pojedincima u javnim službama poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

Inače, zanimljivo je da je slika s Gospinim likom jedina u kući ostala neoštećena, dok su sve druge stvari u kući u cijelosti izgorile. Slika nije poprimila čak ni crnilo od dima.