Za pokušaj ubistva
33

Nakon obustave istrage protiv Bytyqija: Muhamedu Gašiju bi se trebalo ponovo suditi

M. N.
Postupak protiv Muhameda Alija Gašija koji se osuđen na 17 godina zatvora po različitim tačkama optužnice trebao bi biti ponovljen nakon skoro 10 godina zbog novih okolnosti u slučaju.
On je osuđen na 13 godina zatvora po tački optužnice za pokušaj ubistva Amira Pašića, ugrožavanje sigurnosti i zauzimanje nekretnina od općeg značaja. Teretio se da je, kao organizator organizovane zločinačke grupe naredio Lirimu Bytyqiju da ubije Pašića. Bytyqi je tada bio u bjekstvu. Uhapšen je u martu ove godine, ali je Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv njega jer nema dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Ovim bi trebala biti "skinuta" odgovornost i sa Gašija.

Advokat Senad Pećanin kazao je kako se ovdje radi o jednoj vrlo zanimljivioj pravnoj situaciji u postupku koji će sasvim izvjesno uslijediti, a koji nije tako čest u našem pravosuđu.

"U protokolu 7 Evropske konvencije o ljudskim pravima, u član 4. navedeno je da ne postoje prepreke za obnovu postupka ako postoje dokazi o novim ili novootkrivenim činjenicama ili ako je u ranijem postupku došlo do bitne povrede koja je mogla da utiče na njegov ishod. U presudi Muhamedu Gašiju sud je kao ključni razlog za izricanje kazne od 14 godina zatvora (u prvostepenoj presudi, op.a.) kao kazne za jedno od djela koja mu se stavlja na teret naveo upravo osnivanje zločinačke organizacije čiji je član Lirim Bytyqi pucao iz vatrenog oružja na jednu osobu", rekao je Pećanin.

Istakao je da su nakon donošenja odluke o obustavi istrage protiv Bytyqija stvorene sve zakonske pretpostavke za obnovu postupka protiv Gašija, što nalaže Zakon o krivičnom postupku FBiH, Evropska konvencija o ljudskim pravima kao i praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Obustava istrage protiv Bytyqija čini dio presude protiv Gašija, onaj u kojem je osuđen na 14 godina zatvora, pravno i zakonski neodrživim te je jasno da će taj dio presude sasvim izvjesno u ponovljenom postupku biti ukinut", kazao je Pećanin.

Podsjetimo, Gaši je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, a pravosnažno na 17 godina. U zatvoru je od januara 2008. godine.