Obustavljena istraga
21

Lirim Bytyqi izašao iz pritvora u Sarajevu, moguća deportacija na Kosovo

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Lirim Bytyqi (Bitići) zvani Svraka pušten je danas iz pritvora nakon što je tri mjeseca proveo u KPZ Miljacka. On je u pratnji inspektora s lisicama na rukama izašao iz zgrade Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, a kako saznaje Klix.ba, on će biti deportovan iz naše zemlje.

Bytyqi je u martu izručen BiH prema potjernici koja ga je teretila da je 2007. godine pokušao ubiti Amira Pašića Faću u ulici Bazardžani na Baščaršiji u Sarajevu.

"Nakon detaljne istrage i svih potrebnih vještačenja postupajući tužilac je obustavio istragu protiv Lirima Bytyqija, jer nema dokaza da je pokušao ubiti Amira Pašića Faću. Zbog toga ne postoje zakonski razlozi za produženje pritvora", rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Kako saznajemo, Bytyqi bi nakon izlaska iz pritvora mogao biti deportovan iz BiH na Kosovo.

Ipak, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić za Klix.ba je kazao da tu instituciju još uvijek niko nije obavijestio o Bytyqijevom slučaju, ali da će njegovi službenici preduzeti sve potrebne radnje kako bi se utvrdio osnov boravka na teritoriji BiH.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Bytyqi je ranije spominjan i kao glavnoosumnjičeni za ubistvo jednog od najutjecajnijih članova "sarajevskog podzemlja" i ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele.

On je od 28. marta ove godine bio smješten u posebnom odjelu KPZ-a u Sarajevu.