Railić i drugi
45

Na suđenju za ubistvo načelnika prijedorske policije čitane poruke iz Skyja, spominje se i "bijelo"

S. Š.
Pred sudskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Dalibor Railić i drugi" u kojem je optužena kriminalna banda za organizovani kriminal i, između ostalog, ubistvo načelnika prijedorske policije Radenka Bašića.
Dešifrovanom komunikacijom iz Sky i Anom aplikacije Tužilaštvo BiH nastavilo je da razotkriva aktivnosti krim-grupe kojom je predvodio Railić, a koja se tereti za niz krivičnih djela povezanih sa organizovanim kriminalnom i ubistvom načelnika policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Na posljednjem ročištu je tužitelj u ovom predmetu Dubravko Čampara pročitao dokaze koji su pribavljeni na osnovu dešifrovanja komunikacija iz Sky i Anom aplikacija, a koje je MUP RS-a pribavio zahvaljujući saradnji sa Europolom.

Na osnovu poruka i komunikacije iz kriptovanih aplikacija koje su vođene između optuženih Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića, Bašić je bio označen kao prepreka u trgovini narkoticima, i to ne samo u Prijedoru već i u okolini.

"Ima li bijelo da se uzme? Cijene su pale. Kakva je, možeš mi završiti? Je li ova roba? Dat će ti brat, draga srca, 37 za kilo?.", neke su od poruka koje je Tužilaštvo BiH iznijelo na ročištu.

Odbrana optuženih osporava validnost dokaza iz dešifrovanih aplikacija i navode kako nije poznato na koji način je tužilaštvo došlo do identifikacije korisnika u aplikacijama.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a odbrana je podnijela zahtjev da se pritvorske mjere zamijene mjerama zabrane, javlja RTRS.

Inače, uz Railića, u ovom predmetu su optuženi Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Gordan Gvozden.

"Railić (korisnik aplikacije Sky) je tokom 2020. do marta 2022. organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Ivković (korisnik Skya), Gvozden (korisnik Skya), Simić (korisnik Skya), Vujović (korisnica Skya), Gredelj, Miljatović, Repajić i njima druge poznate osobe u cilju da međusobnim povezivanjem i dogovaranjem te povezivanjem i dogovaranjem s drugim organizovanim grupama i osobama organizuju, pripremaju i vrše krivična djela radi sticanja protupravne imovinske koristi", saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Optužnica je potvrđena u decembru 2022. godine.