Teška krivična djela
12

Objavljena optužnica protiv osoba povezanih s aplikacijom Sky: Zašto je ubijen policajac iz Prijedora

Klix.ba
Optužnica protiv Dalibora Railića i drugih u predmetu povezanim s aplikacijom Sky
Optužnica protiv Dalibora Railića i drugih u predmetu povezanim s aplikacijom Sky (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je objavilo sadržaj optužnice protiv osoba koje se terete za organizovani kriminal, a koja je podignuta na osnovu informacija iz mobilnih aplikacija Sky i Anom.
Optužnica, koju je potvrdio Sud Bosne i Hercegovine, podignuta je protiv:
  • Dalibora Railića zvanog Dugi, rođen 1985. u Banjoj Luci;

  • Aleksandra Miljatovića, rođenog 1988. u Sanskom Mostu;

  • Igora Repajića, rođenog 1990. u Zagrebu;

  • Harisa Gredelja, rođenog 1986. u Prijedoru;

  • Mirjane Vujović, rođene 1979. u Bileći;

  • Željka Simića, rođenog 1979. u Bijeljini;

  • Aleksandra Ivkovića, rođenog 1985. u Bileći;

  • Gordana Gvozdena, rođenog 1982. u Bosanskoj Gradišci.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su obrazložili za šta ih terete.

"Railić (korisnik aplikacije Sky) je tokom 2020. do marta 2022. organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Ivković (korisnik Skya), Gvozden (korisnik Skya), Simić (korisnik Skya), Vujović (korisnica Skya), Gredelj, Miljatović, Repajić i njima druge poznate osobe u cilju da međusobnim povezivanjem i dogovaranjem te povezivanjem i dogovaranjem s drugim organizovanim grupama i osobama organizuju, pripremaju i vrše krivična djela radi sticanja protupravne imovinske koristi", ukazali su.

Zatim su istakli krivična djela za koja je optužen Railić.

"Railić je u međusobnom dogovoru sa pripadnicima grupe donosio odluke o djelovanju grupe i odluke o izvršenju krivičnih djela, kao i o podjeli koristi stečene krivičnim djelima, dok su pripadnici grupe postupali po njegovim naredbama i uputstvima, gdje je svako od njih imao svijest i znanje o određenim zadacima, radnjama i doprinosu drugih pripadnika tokom izvršavanja krivičnih djela, i to krivičnog djela 'Neovlašteni promet drogama'", obrazloženo je.

Naglašeno je da su trgovali kanabisom i kokainom, tj. da su ove narkotike prebacivali preko granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore radi prodaje u Bosni i Hercegovini i državama Evropske unije. Prema optužnici, prilikom trgovine ovim narkoticima koristili su aplikaciju Sky.

"Koristeći za komunikaciju, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela posebno podešene mobilne telefone sa instaliranom aplikacijom Sky, namijenjenom za ostvarivanje zaštićene, kriptovane komunikacije, dogovarali su vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje droge te u neposrednim kontaktima dogovarali vrijeme, mjesto i način preuzimanja, prijevoza, prenosa i primopredaje droge i preuzimanja koristi stečene krivičnim djelo u gotovom novcu", ukazali su u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici, Railić je tako stečeni novac držao i raspolagao te stavljao u legalne novčane tokove. Osim toga, tereti se da je u cilju kontinuiranog i neometanog nastavka izvršenja spomenutih krivičnih djela organizovao izvršenje krivičnog djela "Teško ubistvo" na štetu načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.