Sud BiH
0

Svjedok odbrane Ratka Mladića i SDS-ovac Mile Ujić oslobođen optužbi za ratne zločine u Rogatici

S. Š.
Mile Ujić
Mile Ujić
Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je optužbi Mileta Ujića, koji je bio optužen za progon i ubijanje Bošnjaka u Rogatici tokom 1992. godine.

Sud Bosne i Hercegovine je danas 25. aprila donio prvostepenu presudu kojom je optuženi Mile Ujić oslobođen od optužbe jer nije dokazano da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo za koje se teretio optužnicom Tužilaštva BiH - zločini protiv čovječnosti, u vezi s krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Mile Ujić se teretio da je u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1992. godine, na području općine Rogatica, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, bio na dužnosti de facto komadira Gučevske čete TO Srpske općine Rogatica, a istovremeno na funkciji člana Kriznog štaba Srpske općine Rogatica, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako se dalje dodaje, od polovine juna 1992. godine bio je de facto zamjenik komandanta Rogatičke brigade, a od 15.12.1992. godine de jure načelnik Štaba Rogatičke brigade te istovremeno na funkciji sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu općine Rogatica, kasnije načelnika Odsjeka odbrane Rogatica.

Optuženi je, navodi se u optužnici, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba kao saizvršilac učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to: ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja i protupravnim, samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama.

On je u korist odbrane Ratka Mladića, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za srebrenički genocid, svjedočio u Haškom tribunalu.