Crna hronika
1

Mevlida Mujić negirala krivnju za čedomorstvo

Piše: E. F.
Mevlida Mujić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlida Mujić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlida Mujić (21) iz Srebrenika, koja je optužena za čedomorstvo nakon što je udavila svog tek rođenog sina te ga potom bacila u kontejner, pred Općinskim sudom u Sarajevu kazala je jučer da se ne osjeća krivom za krivična djela koja joj se stavljaju na teret.

Ovo nam je potvrdila i Emina Hasanović, advokat optužene. No, zanimljivo je da je ročište za izjašnjenje o krivnji, na zahtjev optužene, zatvoreno za javnost.

Naime, Mujić je kazala da su mediji pišući o ovom događaju iznosili neistinite informacije navodeći da je ona ubila dijete.

Emina Hasanović, advokat optužene, je za Klix.ba kazala kako je zahtjev da se traži isključenje javnosti iz ovog procesa bio odluka njene branjenice.

"Ona je stekla dojam da joj je unaprijed presuđeno, a prisustvo novinara u sudnici ju uznemirava, kao i njenu porodicu, i to veoma loše utječe na njeno psihičko stanje", kazala je Hasanović.

Sutkinja Rozita Šimić je pojasnila da niko nije rekao da će Mujićeva unaprijed biti proglašena krivom te je naknadno kazala i kako su se pojavile nove činjenice koje opravdavaju zahtjev optužene da sa ročišta budu udaljeni predstavnici medija.

Podsjećamo, prema optužnici, Mujić je ubila svoju bebu 18. juna prošle godine. Ona je tada, osjetivši bolove, otišla u kupatilo kuće u kojoj je stanovala u Vogošći i rodila živo muško dijete. Potom je djetetu stegnula vrat i usta te na taj način zatvorila disajne puteve, poslije čega se beba ugušila.

Nakon toga je novorođenče umotala u gornji dio pidžame i peškir te sve zajedno stavila u PVC vrećicu i odnijela u Vilsonovo šetalište te bacila u kontejner za odlaganje smeća, gdje je dijete pronašao slučajni prolaznik.