Razočarani odlukom
41

Sarajevski SDP: Još jednom je dozvoljeno da povratnici u vršenju krivičnih djela budu na slobodi

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
KO SDP Sarajevo reagovao je odluku Općinskog suda u Sarajevu koji je, kako je navedeno, zbog nedostatka dokaza na slobodu pustio osobe koje su osumnjičene da su bacile bombu na porodičnu kuću načelnika Općine Stari Grad Ifrana Čengića.
"Općinski sud u Sarajevu u još jednom slučaju dozvolio je da lica od ranije poznata tužilaštvu i sudu, koja su višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela budu na slobodi. I dok se loptica prebacuje između Općinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva Kantona Sarajevo osobe koje su bacile bombu slobodno hodaju gradom", navode iz KO SDP Sarajevo.

Dodaju da će se građani osjećati nesigurno u svojim kućama, ulicama i mahalama, sve dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Općinski sud u Sarajevu ne odluče postupati u skladu sa interesima svih ljudi ovog kantona i dok ne počnu kvalitetnije obavljati svoj posao.

"Podsjetimo da, u mnogobrojnim situacijama Općinski sud u Sarajevu daje minimalne kazne izbršiocima krivičnih djela, pušta na slobodu višestruke povratnike i slično, dok sa druge strane, skoro pa svakodnevno slušamo obustave postupaka i puštanja na slobodu osumljičenih zbog nedostatka dokaza. Takvim postupanjem najodgovornijih institucija se doprinosi lošoj sigurnosnoj situaciji", ističu.

Kažu da su potpuno razočarani današnjom odlukom.

"Ovo je još jedan primjer koji nam pokazuje da je teško steći povjerenje u procese tužilaštva i sudova, koji nam odavno kroje sudbinu", zaključuju.