Crna hronika
0

Aktivnosti policije u Doboju nisu vezane za Raiffeisen banku

FENA
Akcija koju je policija provela danas u filijali Raiffeisen banke u Doboju nije bila vezana za tu banku, niti bilo kojeg njenog zaposlenika.

I iz te banke su saopćili da je po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, u jutarnjim satima, Sudska policija dovela N.N. osobu radi pristupanja njegovom sefu unajmljenom u Raiffeisen banci.

"Zbog sigurnosti ličnosti i same Banke, Sudska policija je tražila dodatnu asistenciju pripadnika Centra javne bezbjednosti Doboj, koji su obezbijedili prostor poslovnice Raiffeisen banke. Po završetku navedene aktivnosti, osoba koja je unajmila sef i pratnja su napustili Banku – precizira se u saopćenju u povodu informacija objavljenim jutros u medijima o "policijskoj akciji u Raiffeisen banci u Doboju".

Istražne aktivnosti koje se danas provode u Raiffeisen banci u Doboju vezane su za Gorana Jovanovića, vlasnika kafića "Havana" u Doboju , koji je nedavno uhapšen u policijskoj akciji "Arka", usmjerenoj na suzbijanje međunarodne trgovine drogom, nezvanično saznaje Fena.

Po tvrdnjama očevidaca, naoružni pripadnici policije doveli su u ovu banku jednu osobu, za koju se pretpostavlja da je Jovanović, s lisicama na rukama, a današnje istražne aktivnosti vezane su za otvaranje sefa koji on ima u toj banci.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da, po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam, ovlašteni policijski djelatnici MUPRS-a i Sudske policije BiH, na području Doboja, provode istražne aktivnosti u okviru akcije "Arka", koja je usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za međunarodno krijumčarenje veće količine droga.

Sud Bosne i Hercegovine je 3. juna odredio pritvor Goranu Jovanoviću i Leonu Mendezu koji su osumnjičeni da su, pored ostalih, članovi grupe za organizirani kriminal koju je organizirao Zoran Jovanović, Goranov brat.

Ta organizirana kriminalna grupa je djelovala od marta 2012. do kraja februara 2013. godine radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja i posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji kokaina s područja Južne Amerike, preko Kraljevine Holandije i Belgije radi dalje prodaje na području Savezne Republike Njemačke i drugih zemalja centralne i istočne Evrope.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.