BiH
3

Zvizdić: Poduzimamo sve korake da Oriću pružimo pravnu zaštitu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u vezi s jučerašnjim hapšenjem Nasera Orića, obavio je niz sastanaka s ciljem dobivanja ispravne informacija o razlozima za privođenje i status u kojem se Orić nalazi.

Razgovarao je i sa ambasadorom Švicarske u BiH Heinrichom Maurerom koji je rekao da je Orića uhapsila švicarska granična policija te da je uhapšen po potjernici Republike Srbije iz februara ove godine.

Rekao je da je u stalnom kontaktu s nadležnim službama u Bernu i da se očekuje da ubrzo bude saslušan pred Tužilaštvom, a na zahtjev Saveznog ureda pravde.

Naglasio je da će Oriću biti na raspolaganju svi pravni lijekovi da bi se odbranio u ovom procesu i istaknuo izuzetnu profesionalnost i pravičnost službi pravnih organa u Švicarskoj.

"Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je posebno iznenađen činjenicom da je Orić uhapšen po Interpolovoj potjernici, uzimajući u obzir da je u februaru 2014. godine Generalni sekretarijat Interpola izbrisao ime Nasera Orića iz baze podataka i od svih zemalja članica zatražio da sve potjernice uklone iz svojih nacionalnih baza podataka", navode iz Vijeća ministara BiH.

Dodao je da se hapšenje Nasera Orića desilo u periodu kad se priprema obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici i da će, ukoliko dođe do zahtjeva Srbije za Orićevo izručenje, to značajno utjecati na odnose dvije države i urušiti ozbiljne napore koji vode ka pomirenju te koji su uloženi u izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

U saopćenju se ističe da hapšenje Orića posebno zabrinjava i zbog činjenice što postoji potpisan Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije kojim je garantovano da će se postupci voditi u državi čiji je osumnjičenik državljanin.

Ambasador Maurer rekao je da pravni procesi moraju biti tačni, korektni i da ne dozvoljavaju greške.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da će, prema resornoj nadležnosti biti stavljeni na raspolaganje svi koji mogu pomoći da se pruži pravna zaštita Naseru Oriću da bi se u roku od 14 dana pripremio podnesak kojim bi se anulirala ovakva politička potjernica i koji bi bio upućen švicarskom Ministarstvu pravde.

Predsjedavajući Zvizdić razgovarao je i s ambasadorom BiH u Švicarskoj Borom Bronzom, glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsadom Vilićem, kao i sa advokaticom Nasera Orića Vasvijom Vidović.