Sjednica Doma naroda PFBiH
2

Zukić: Nigdje nam se ne žuri, možemo do sabaha

Piše: J. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH u Domu naroda glasalo je 35 delegata. Na početku rasprave o dnevnom redu sjednice, Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda, kazao je kako današnju sjednicu treba odgoditi, jer je ona zakazana mimo procedura.

"Molimo da se ova sjednica prolongira dok ne dobijemo izjašnjenje Vlade FBiH", kazao je Zukić.

Sa 16 glasova za, jednim suzdržanim i 35 protiv, zahtjev za odgađanje sjednice Doma naroda nije prošao. Također, glasalo se i o dnevnom redu koji je velikom većinom usvojen.

Aner Žuljević, delegat iz Socijaldemokratske partije, ponovio je šest razloga za smjenu Vlade FBiH koje smo mogli čuti prije tri dana na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Zukić je zatražio da se osam ministara iz SDA, NSZB i HSP-a obrate danas pred Domom naroda.

"Nigdje nam se ne žuri, možemo do sabaha", kazao je Zukić.

Nakon konsultacija šefova klubova, ministrima je dozvoljeno da se obrate. Prvi se obratio Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH.

"Problemi su nastali kad je nova parlamentarna većina pred predsjednika Vlade stavila one zahtjeve koje nije mogao ispuniti", kazao je Halimović.

On je dodao kako nije bilo opstrukcije ministara zbog kojih je cijeli proces rekonstrukcije Vlade FBiH i počeo.

"Radi zaštite digniteta ljudi koji su članovi Vlade, zamolio bih da dva razloga (kršenje Ustava FBiH i opstrukcija rada Vlade FBiH op.a.) uklonite iz razloga za smjenu", kazao je Halimović.

Delegat Josip Perić iz HSP-a kazao je kako nekoliko umišljenih umova misle da mogu držati ovu zemlju u šaci.

"Ova vlada je nastala političkim silovanjem i mijenja se političkim silovanjem. Ne može niko kazati da je parlamentarna većina ta koja može mijenjati sve ovo. Sve dok se vrši silovanje nad tri konstitutivna naroda, nema sreće u ovoj državi", kazao je Perić.

Peđa Kojović, delegat Naše stranke, kazao je kako su protekle dvije godine prošle u međustranačkim prepucavanjima.

"Nisam iznenađen što će general (Živko Budimir, predsjednik FBiH op. a.) kojeg ste vi izabrali biti smijenjen", dodao je Kojović. Zukić je odgovorio Kojoviću kako Dom naroda nije mjesto za raspravu o građanskim već o nacionalnim pitanjima te ga zamolio da se tako ponaša.

Zukića je podržao i Damir Čardžić iz Narodne stranke Radom za boljitak. Ekrem Prošić, nezavisni delegat, kazao je kako pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nije samo inicijativa SDA.

Zukić je kazao kako Klub Bošnjaka predstavlja 2,3 miliona stanovnika i kako prema Ustavu FBiH imaju pravo na pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Žuljević je optužio Zukića za verbalni delikt na šta je delegat iz SDA odgovorio kako je verbalni delikt sredstvo SDP-a, kojem Žuljević pripada, i koji predstavlja u Domu naroda.