BiH
1

Znate li šta se radi sa kopijama zaštićenih marki kad ih oduzmu službenici UIO?

FENA
Ratko Kovačević (Foto: Anadolija)
Ratko Kovačević (Foto: Anadolija)
Roba koja predstavlja kopiju zaštićenih svjetskih marki, a koju su oduzeli službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), se uništava, dok o sudbini drugih zaplijenjenih proizvoda odlučuju nadležni sudovi, potvrdio je u razgovoru za Agenciju Fena portparol UIO Ratko Kovačević.

On napominje da je roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti, ima karakter privremeno oduzete robe, te u tom smislu UIO BiH ne može s njom slobodno raspolagati.

"Naime, o konačnoj sudbini privremeno oduzete robe, pa tako i velike količine parfema, koji su oduzeti krajem prošle godine, odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UIO", naglašava Kovačević.

Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće, a sve u ovisnosti od vrste robe.

Za robu, za koju ne postoji uputa u sudskoj presudi, šta da se s istom radi, UIO u skladu s Odlukom o prodaji carinske robe, priprema i provodi aukcije i direktne prodaje.

"Aukcije i direktne prodaje su najavljene na web-stranici UIO i u dnevnim novinama, pa u nadmetanju u kupovini robe mogu učestvovati sve osobe koja ispunjavaju uslove. Sredstva dobijena prodajom te robe uplaćuju se na Jedinstveni račun UIO i idu u raspodjelu sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, prema državi, entitetima i Distriktu Brčko", naglašava Kovačević.

Službenici UIO su u 2013. godini podnijeli 548 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH i izdali 477 prekršajnih naloga, zbog sumnje da su učinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe koju je UIO oduzela u toku 2013. godine iznosi 6,2 miliona KM.

Među robom koja je oduzeta prošle godine nalazi se i veliki broj parfema.

Samo u decembru 2013. godine službenici UIOBiH u Sarajevu su privremeno oduzeli 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača.

Parfemi, koje je jedan uvoznik pokušao prokrijumčariti na tržište BiH, procjenjuju se na tržišnu vrijednost u iznosu od čak 1.500.000 KM. Obveznik iz Sarajeva prijavio je za uvozno carinjenje pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 euro po komadu.

Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave za indirektno oporezivanje, umjesto prijavljenih dezodoranasa otkrili su više od osam tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača.

Na ovaj način spriječen je nezakoniti uvoz kozmetičkih preparata u Bosnu i Hercegovinu.

Budući da se radi o najpoznatijim parfemima, procjenjuje se da je njihava vrijednost na tržištu BiH između 50 i 100 KM po komadu.

Svi parfemi su porijeklom iz Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD-a.

Također, u decembru 2013. godine i službenici UIO BiH u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli 1.920 komada krivotvorenih parfema marki “Armani Code” i “Paco Rabanne”.

Detaljnim pregledom pošiljke parfema koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Bosnu i Hercegovinu, službenici UIO u Carinskoj ispostavi Gradiška, posumnjali su da se ne radi o originalnoj, već o krivotvorenoj robi.

Natpisi na pakovanjima su upućivali da je 960 komada parfema označenih žigom “Armani Code” krivotvoreno, pa se posumnjalo da je krivotvoreno i 960 parfema označenih žigom “Paco Rabanne”.

Carinski službenici su kontaktirali zastupnike nosioca prava za Bosnu i Hercegovinu, koji su pregledali predmetnu robu i izjasnili se da se u konkretnom slučaju radi o krivotvorenoj robi.

U skladu sa Zakonom o žigu i Odlukom o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga, prekinuto je daljnje provođenje zahtijevanog carinskog postupka nad dijelom robe prijavljene kod Carinske ispostave Gradiška.

Roba je privremeno zadržana, te su preduzete carinske mjere za zaštitu prava zbog povrede žiga po odobrenom zahtjevu nosioca prava, pojasnio je Kovačević u razgovoru za Fenu.