Milorad Dodik
0

"Zloupotrebe krivične prijave protiv mene"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je večeras da se u priči o krivičnoj prijavi protiv njega radi o zloupotrebama nekih sektaških grupa u BiH.
  • Sve informacije koje sam imao do sada govore o tome da nijedna zvanična komunikacija nije obavljena. SIPA nema veze s tim. Koliko razumijem direktora SIPA-e on nije upoznat s tim, što znači da su promašene zakonske procedure, rekao je Dodik večeras novinarima u Banjoj Luci komentarišući nezvanične informacije da je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv njega, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea RS-a zbog sumnje da su nanijeli štetu budžetima BiH i RS-a u od 145 miliona KM.

Dodik je dodao da je "zaobiđen i glavni tužilac BiH".

  • To znači da se radi o jednoj sektaškoj grupi, koju sam ja najavljivao prije nekoliko mjeseci, dodao je još Dodik.

On ističe da "vjerovatno u pripremi novog visokog predstavnika za BiH, čijem dolasku se protiv Vlada RS-a , sada se po starom principu Pedija Ešdauna podigla, navodno, neka prijava, a da bi se onda tvrdilo da se zbog toga ne može obavljati neka funkcija".

Time bi se, kaže dalje Dodik, napravila priča o njegovoj smjeni, kao što je bio slučaj s Mirkom Šarovićem.

Radi podjećanja, pojedini mediji u RS-u javili su danas da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv premijera Milorada Dodika, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea RS-a zbog sumnje da su nanijeli štetu budžetima BiH i RS-a od 145 miliona KM.

U toj informaciji, koja se poziva na izvore bliske Tužilaštvu BiH, navodi se da je SIPA sprovela istragu u vezi s određenim građevinskim projektima u RS-u i utvrdila da su Vlada i određene entitetske institucije počinile nezakonite radnje u realizaciji tih projekata.

Krivična prijava je već dostavljena Tužilaštvu BiH, a u njoj se navodi da je "učinjeno više krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, kao i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, čime su budžeti RS-a i BiH oštećeni za 145 miliona KM".

Krivična prijava podnijeta je protiv jedanaest osoba, koje se sumnjiče za "udruživanje u zločinačku organizaciju s premijerom Miloradom Dodikom na čelu".

Među onima koji su obuhvaćeni krivičnom prijavom nalazi se i nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea RS-a.

Radi podjećanja, SIPA je prošle godine izuzela iz Vlade RS-a dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju njene nove zgrade.

Prethodno je Vlada RS-a odbijala da dostavi traženu dokumentaciju bez naloga Tužilaštva, te dala i instrukcije Poreskoj upravi RS-a i drugim institucijama tog bh. entiteta da SIPA-i i Tužilaštvu BiH ne dostavljaju kopije poreznih prijava za dva preduzeća: d.o.o Integral inženjering, Laktaši i d.o.o Integra inženjering, Banja Luka, a takođe su zadržane i porezne prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.