Napadalo i do 30 centimetara
0

Zimske službe ne uspijevaju očistiti snijeg u Banjoj Luci

FENA
Banja Luka pod snijegom (Foto: Stevan Vukčević)
Foto: Stevan Vukčević
U Banjoj Luci su zbog intenzivnog snijega, koji je padao tokom protekle noći, sve ekipe Zimske službe na terenu i obavljaju čišćenje ulica i trotoara.

Nadležni u banjalučkoj Administrativnoj službi od jutros obilaze putne pravce na gradskom području da bi se na licu mjesta uvjerili u prohodnost puteva i rad Zimske službe na terenu.

Najveća visina snijega, 30 centimetara, izmjerena je u Vilusima, Stričićima, Bronzanom Majdanu i Stratinskoj, a na ovom području snježni nanosi povremeno ometaju normalno odvijanje saobraćaja.

Istovremeno, u Ljubačevu i Krminama izmjereno je 20 cm snijega.

Jutros je u gradskom jezgru Banje Luke visina snježnog pokrivača iznosila 11 centimetara, dok je u 7 sati u tom gradu izmjerena temperatura od -3 stepena Celzijusa.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS-a, tokom dana preovladavat će oblačno vrijeme sa snijegom, dok se krajem dana i tokom noći očekuje slabljenje te prestanak padavina.

Najviša dnevna temperatura danas neće prelaziti jedan stepen Celzijusa.

Prema kratkoročnoj prognozi Zavoda, u petak i subotu očekuje se suvo vrijeme, dok su u noći sa subote na nedjelju moguće nove snježne padavine.

Gradske vlasti Banje Luke podsjećaju građane na njihove obaveze, odnosno da su se, prema Odluci o komunalnom redu, dužni pridržavati odredbi da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada, svako ispred svoga ulaza; da su vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni da uklanjaju snijeg i led s javnih površina uz objekt, u širini od najmanje dva metra; da uklanjaju snijeg i led s krovova poslovnih i stambenih zgrada, ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila; kao i da pri skupljanju snijega i leda moraju voditi računa o prohodnosti kolovoza i trotoara.

Također, podsjećaju se građani da je zabranjeno iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašti i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare; bacanje snijega i leda ispred zgrada na saobraćajnice, slivnike i šahtove; deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine, te sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama.