Promjena vremena
22

Snježne padavine stigle i u Bosnu i Hercegovinu, zabijelilo se područje Krajine

V. K.
Bihać (Foto: BIHAMK)
Kao što je i najavljivano u vremenskim prognozama prethodnih dana u prijepodnevnim satima snijeg je zabijelio i područje Bosne i Hercegovine, a prvo područje gdje su zabilježene obilnije padavine je Krajina.

Šire područje zapadne, ali i centralne Evrope snježne padavine, vjetar i minusi pogodili su još tokom proteklih nekoliko dana, a u ovu regiju stigle su u noći sa četvrtak na petak, prvo na području Slovenije, a onda i Hrvatske.

Već u jutarnjim satima, kiša koja je padala na području Krajine pretvorila se u susnježicu, a kasnije i u snijeg, a padavine se bilježe na području Cazina, Bihaća, ali i Prijedora i drugih okolnih mjesta.

Očekuje se kako će padavine tokom petka, ali i subote zahvatiti i druga područja Bosne i Hercegovine te osim snijega donijeti i vjetar i nešto niže temperature.

"Sa sjeverozapada, preko srednje Evrope približava nam se jaka hladna fronta. Osjetno hladniji vazduh uz padavine koje će sutra tokom dana zahvatati naše krajeve. Zahlađenje uz snijeg najprije u Krajini, već u jutarnjim satima", navodi se u prognozi koja je objavljena u četvrtak.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda padavine će se nastaviti i u subotu.

"U subotu, 20. januara 2024., prijepodne snijega će biti u centralnim i istočnim područjima Bosne i većem dijelu Hercegovine. Na krajnjem jugu se očekuje susnježica ili kiša. U drugom dijelu dana širom zemlje smanjenje oblačnosti. Vjetar u većem dijelu Bosne slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1 stepen, na jugu od 2 do 5 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2 stpeena na jugu do 8 stepeni", prognoza je FHMZ-a za subotu.

Fotografije snijega iz vašeg kraja možete nam slati na Viber broj: 061 967 751 ili na [email protected]