BiH
0

Zijah Gafić dobitnik nagrade Getty Images 2007

Sarajevo-x.com
Jedna od fotografija iz serijala
Jedna od fotografija iz serijala
Fotograf Zijah Gafić dobitnik je prestižne nagrade "Getty Images - 2007 Grants for Editorial Photography" za seriju fotografija 'Troubled Islam - Short Stories From Troubled Societies'.

Nagradu već treću godinu dodjeljuje “Getty Images” vodeći svjetski distributer fotografija koje se svakodnevno objavljuju u svim važnijim dnevnim novinama, magazinima, televizijskim programima, knjigama i web portalima u više od 100 zemalja širom svijeta.

U ovogodišnjoj konkurenciji našla su se 153 fotografa iz 26 zemalja svijeta, a žiri koji je odabrao najbolje projekte činili su: MaryAnne Golon, direktor fotografije magazina TIME, Rebecca McClelland, urednik fotografije The Sunday Times Magazine iz Londona, i Jean-Francois Leroy, direktor Visa Pour L’Image – najvećeg fotografskog festivala koji se održava u Perpignanu u Francuskoj. Osim Gafića, nagradu je dobio i fotograf Christopher Anderson / Magnum za projekat „Bolivijska revolucija – Venecuela i Bolivija na raskrsnici“.

Nagrada će omogućiti Zijahu Gafiću da finalizira svoj fotografski projekat ‘Troubled Islam – Short Stories From Troubled Societies’. Riječ je o seriji fotografija koja se bavi postratnim iskustvom i nasiljem u svakodnevnom životu unutar muslimanskih zajednica u Evropi, Africi i Aziji, a u kontekstu posljedica 11. septembra. Gafić će grant iskoristiti za deveti, odnosno završni foto esej, u kojem problematizira koegzistenciju muslimana i nemuslimana u Libanu, unatoč međusobnim narušenim odnosima i stalnom uplitanju stranih sila.

"Jedan od ciljeva projekta je da zabilježi usamljenost, ali i odlučnost ljudi da nastave sa životom baš kada su sama osovina njihovog društva i svakodnevni rituali uzdrmani i narušeni. Projekat funkcioniše na poređenju zemalja u tranziciji koje su slijedile sličan put bratoubilačkih ratova uz stalno uplitanje međunarodnih faktora", kazao je Gafić koji se trenutno nalazi u New Yorku gdje će mu sutra (7. marta) biti uručena nagrada.