Sarajevo
0

Završena sjednica predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama predviđa se da poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda PSBiH u obavljanju svojih dužnosti imaju pristup tajnim podacima svih stepena tajnosti bez sigurnosnih provjera.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je predložila Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a kojim se briše odredba kojom je bila regulirana obaveza sigurnosnih provjera članova Zajedničke komisije.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o fiskalnim kasama, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Jozo Križanović.

Kako se navodi u obrazloženju ovog zakona, uvođenje fiskalnih kasa je jedan od bitnih uslova za efikasnu primjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji će dovesti do povećanja stepena naplate poreza na dodatu vrijednost, pa time i povećanju priliva sredstava u budžet.

Također se navodi da bi se njegovim provođenjem omogućio efikasan i objektivan uvid u promet proizvoda, značajno suzbila siva ekonomija i olakšao rad poreskim službama. Efekti primjene zakona omogućili bi realniju osnovu za vođenje poreske politike.

Usvojen je i Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Prijedlog zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Stranke za BiH Sadik Bahtić nije usvojen, jer za njega nije glaso dovoljan broj poslanika iz RS-a.

Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje, dok su Prijedlog zakona o graničnoj kontroli i Prijedlog zakona o oružju vraćeni nadležnoj parlamentarnoj komisiji da sačini novi izvještaj.

Poslanici su u vezi s raspravom o Informaciji o hapšenju Vjekoslava Vukovića i poduzetim aktivnostima nakon tog događaja, koju im je dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH, usvojili zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara, odnosno nadležna ministarstva da što prije Predstavničkom domu PSBiH dostave cjelovitu informaciji o ovom slučaju, a nakon što ostvare kontakt s institucijam u Hrvatskoj i samim Vukovićem.