Protest u RTV domu
0

Zatraženo povlačenje otkaza do ponedjeljka

SRNA
Samostalni sindikat zaposlenih u javnim radio-televizijskim sistemima zatražio je danas od direktora menadžmenta RTV Federacije BiH da do ponedjeljka, 8. juna, do 12.00 sati povuče odluke o otkazima zaposlenim u ovoj medijskoj kući Dženani Zoloti, Mirzi Huskiću, Adisu Bakraču i Šukriji Omeragiću.

Sa skupa, koji je organizovan u u zgradi RTV doma u Sarajevu pod nazivom "Daj i meni otkaz", sindikalci su poručili i da su u toku pripreme za štrajk koji će veoma brzo biti organizovan, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

Potpredsjednik Sindikata Fikret Imamović rekao je pred više od 200 prisutnih da strah vlada RTV FBiH.  

"Ljudi hodaju kao sjene. Niko ne smije da progovori. Zaposleni u RTV FBiH su pod strašnim pritiskom i prijetnjama otkazima. Jedina prava zaštita je bolovanje. Ovo je dno dna" - upozorio  je Imamović.  

Naglašavajući da nema nikakvog pravnog uporišta za otkaze, on je rekao da je direktor RTV FBiH Nedžad Šabić nelegalno izabran na to mjesto, te da se mnogi  u ovoj medijskoj kući ponašaju kao da im je to 'babovina'. 

Huskić, koji je predsjednik ovog sindikata, rekao je da menadžment RTV FBiH kontinuirano mjesecima opstruiše Sindikat - podnosi protiv njega krivične prijave, proganja članove sindikata, vrši pritisak na zaposlene itd. 

"Zašto to rade? U RTV FBiH postoje snage koje ne žele javni RTV sistem BiH, iako se verbalno kunu u taj sistem. To je ključni razlog. Oni otvaraju put za monopol marketinškim agencijama", istakao je Huskić. 
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber rekao je da je "ova haranga protiv sindikata apsolutno nezakonita" i da će oni koji su dobili otkaze sigurno biti vraćeni na posao. 

"Potrudićemo se da oni koji su ovako postupili prema sindikalnom rukovodstvu budu sankcionisani", poručio je Biber, dodavši da je ono što se desilo najgori vidi antidemokratskih ugrožavanja sloboda sindikalaca. 

Na skupu je pročitano pismo Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH direktoru Šabiću u kojem mu se preporučuje da poništi donesene odluke o otkazima. 

Predstavnici sindikata podsjetili su na zaključke sa svog  protestnog skupa od 3. februara kada je od menadžmenta RTV FBiH zatraženo da prestane sa kršenjem radnih i ljudskih prava zaposlenih,  smijenu izvršnog direktora Sektora za ljudske resurse Mirsada Ćatića,   provođenje  nadzora inspekcijskih organa o ugovorima o radu u RTV FBiH, da sa Sindikatom usvojenu sistematizaciju provodi po zakonu i  da objavi sa kim su potpisani ekskluzivni ugovori o radu na RTVFBiH. 

Od menadžmenta je tada zatraženo da prestane zastrašivanje zaposlenih od Sektora za ljudske resurse, prijetnje menadžmenta sindikatu, da se omogući nesmetan rad sindikata u skladu sa zakonom i da bude ukinuto nezakonito smanjenje plata i  uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje.