BiH
749

Žalbe građana urodile plodom: Gazde kafića u centru Sarajeva uklanjaju ljetne bašte

Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
U četiri sarajevske ulice u centru grada u toku je uklanjanje ljetnih bašti i čeličnih konstrukcija sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama.

Ovo je rezultat odluke Općine Stari Grad, koja je nedavno u okviru kontrole korištenja javnih površina u Starom Gradu, putem Službe za komunalne i inspekcijske poslove, izdala rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti korisnicima koji se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su površinu izvan utvrđenih gabarita.

Općina Stari Grad je izdala rješenja kojima je investitorima naređeno da demontiraju i skinu čeličnu konstrukciju sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama i da vrate površine u prvobitno stanje, budući da niko od investitora koji su obuhvaćeni ovom akcijom ne posjeduje urbanističku i građevinsku dozvolu.

Korisnicima javnih površina je naređeno kako su do 15. septembra dužni ukloniti sadržaj (ugostiteljski inventar i suncobrane) sa javne površine i vratiti je u prvobitno stanje, a ukoliko to ne učine, ljetne bašte će ukloniti Služba za komunalne i inspekcijske poslove, uz podršku nadležnih policijskih organa i tehničku podršku KJKP "Rad".

Aktivnosti uklanjanja ljetnih bašti i tendi sa javnih površina provode se u ulicama Štrosmajerova, Trg Fra Grge Martića, Zelenih beretki i Muvekita.

Još jedan od razloga provođenja ove akcije jeste i činjenica kako se općini Stari Grad obratio veliki broj građana sa pritužbama na glasnu muziku iz ljetnih bašti u spomenutim ulicama, što je naročito izraženo tokom vikenda i u kasnim noćnim satima.

Građani su se žalili na preglasnu, "neprimjerenu" i muziku "uživo" na ovim lokacijama, čime im je onemogućen boravak u vlastitim stanovima i uskraćeni su za svoja osnovna prava.

U sklopu ove akcije do 15. sepmtembra mora biti uklonjeno 16 čeličnih konstrukcija sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama, te 15 ljetnih bašti.