Tura kroz grad
583

Večernja šetnja građana Sarajeva uglavnom bez maski uprkos rekordnom broju zaraženih

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U našoj zemlji danas je zabilježen najveći broj novozaraženih koronavirusom od početeka pandemije, tačnije njih 331, dok je u Kantonu Sarajevo zabilježeno 90 novih slučajeva. Fotoreporter portala Klix.ba prošetao je večeras centralnom zonom grada zabilježio situaciju na ulicama i ljetnim baštama.
Mnogo građana Sarajeva su ugodne ljetne temperature iskoristili za vožnju biciklom, romobilima, šetnju s djecom, ali i za kafu s prijateljima.

Ono što je interesantno jeste da su samo rijetki nosili maske koja se preporučuje tokom boravka na mjestima gdje je mnogo ljudi, to jeste gdje je nemoguće držati razdaljinu od dva metra.

Ono što je evidentno je da se u ljetnim baštama može vidjeti poštivanje sigurnosnih mjera. Poštuje se socijalna distanca, a ugostiteljski radnici sve vrijeme nose maske.

U Federaciji BiH do sada je testiran 78.221 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 5.082 osobe. U Republici Srpskoj od početka pandemije zabilježeno je 3.898 slučajeva.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 60 osoba. Većina ih je vitalno stabilna, s tim da je danas jedna osoba priključena na respirator, dok su dvije osobe, nažalost, preminule.

Ukupan broj oporavljenih od koronavirusa u našoj zemlji je 4.114, dok je broj preminulih 252.