Dom naroda FBiH
0

Za 26. maj najavljen izbor delegata za državni Dom naroda

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za 26. maj sjednicu u Sarajevu u čijem dnevnom redu će biti predložen izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz državnog parlamenta je, pak, za 20. maj u Sarajevu najavljen nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma.

Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući tog državnog parlamentarnog nivoa, rekao je na današnjoj pres-konferenciji da se nakon ponovljene inicijative Srpske demokratske stranke te poslije njegovog jutrošnjeg sastanka s njenim predstavnicima i sekretarima u Parlamentu, odlučio na sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice za petak, 20. maja, u Sarajevu.

Jedini način da ova inicijativa ne bude provedena u djelo je da većina drugih stranaka koje participiraju u novom državnom sazivu doznače pismeno da se ne slažu s nastavkom jer još nije dogovorena parlamentarna većina, naznačio je Bašić.

Nakon tog njegovog obraćanja novinarima, Šemsudin Mehmedović (Stranka demokratske akcije) rekao je lični stav da je ovaj korak nepotreban upravo zato što još nije dogovorena parlamentarna većina, ali je najavio da će se poslanici iz njegove stranke odazvati pozivu jer ona podržava inicijative koje se odnose na deblokadu rada državnog parlamenta.

Nastavak konstituiranja znači da poslanici treba da izaberu novo rukovodstvo Doma, a Mehmedović ipak nije siguran da će do toga i doći na najavljenoj sjednici jer još nema dogovorene (parlamentarne) većine.

Danijela Martinović, poslanica Socijaldemokratske partije, rekla je da se njena stranka i ranije zalagala za nastavak konstituirajuće sjednice da bi se "konačno krenulo s programom i ostvarivanjem ciljeva".

Martinović ne zna da li se 20. maja može očekivati izbor rukovodstva Predstavničkog doma, ali pretpostavlja, kako je rekla, da političke stranke razgovaraju o tome.

U skladu s inicijativom SDS-a za nastavak konstituirajuće sjednice, poslanica te stranke Aleksandra Pandurević očekuje da se poslanici odazovu u petak te izaberu rukovodstvo ovog parlamentarnog nivoa.

U protivnom će se znati "kome nije stalo da imamo institucije", rekla je.