BiH
0

Vozači oprez: Kiša u ZDK izazvala probleme, odroni na nekoliko lokacija

Piše: E. M.
Vozuća kod Zavidovića (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Vozuća kod Zavidovića (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Kiša koje je proteklih dana intenzivno padala u Zeničko-dobojskom kantonu je izazvala nove probleme. Odroni zemlje i kamenja na nekoliko lokacija u ZDK blokirali su puteve za automobile i pješake.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je saopćeno da je na regionalnom putu R-467 Zavidovići - Olovo u mjestu Krivaja tokom jutarnjih sati došlo je do obrušavanja zemlje, kamenja i granja na soabraćajnicu, čime je došlo do prekida u odvijanju saobraćaja.

Slična situacija je zabilježena i u mjestu Vozuća kod Zavidovića gdje je oko 3 sata ujutro zbog odrona zemlje došlo do obustave saobraćaja, a mjesto su do 9:30 sati osiguravali pripadnici PS Zavidovići, nakon čega je odvijanje saobraćaja ponovo uspostavljeno.

U opštini Olovo pljuskovi su tokom prošle noći prouzrokovali probleme na lokalnim putevima koji su oštečeni a zbog začepljenih propusta voda se izlijevala i prijetila obustavi saobraćaja u mjesnim zajednicama Careva Ćuprija, Kamensko i Jelašike.

Begov Han (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Begov Han (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

Upravo navedene mjesne zajednice su prije tačno dvije godine bile odsječene od grada zbog poplava koje su pogodile to područje. Prema saznanjima portala Klix.ba u mjestu Begov Han u blizini kamenoloma došlo je do odrona zemlje i kamenja zbog čega je put za mještane blokiran.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK pozivaju sve vozače na oprezniju vožnju.

"Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja, po vlažnim ili mokrim putevima. Kiša koja pada ili je padala pogoduje pojavi odrona zemlje i kamenog materijala na puteve pa se preporučuje opreznija vožnja", saopćeno je iz KUCZ ZDK.