Kanton Sarajevo
0

Vlada usvojila izmjene i dopune budžeta za 2008. godinu

FENA
Sjednica Vlade Kantona Sarajevo, 83. po redu, bila je u potpunosti posvećena Izmjenama i dopunama budžeta Kantona za 2008. godinu. Usvojenim Izmjenama i dopunama, budžet Kantona Sarajevo je umanjen za 3,93 posto odnosno za 33.400.000 KM, tako da rebalansom, novi utvrđen budžet iznosi 816.500.000 KM.

Rebalansu budžeta predhodila je analiza prihoda budžeta u periodu januar-septembar kada je i ustanovljeno da se prihodi ne ostvaruju u skladu s planom, što se posebno odnosi na priliv prihoda od indirektnih poreza kao i smanjen prihod primjenom odredaba novog Zakona o porezu na dobiti FBiH. Takođe, kako za prvih devet mjeseci ove godine nije bilo realizacije dugoročnih kredita, ova planirana sredstva su izostavljena iz prijedloga rebalansa budžeta.

Sredstva umanjena prijedlogom rebalansa budžeta većim svojim dijelom se odnose na umanjenje pozicija plaća i nadoknada svih budžetskih korisnika. Također, iz budžeta su izostavljeni projekti koji se zbog neprovođenja zakonskih procedura u prvih deset mjeseci nisu počeli realizirati. Napominje se, da se do kraja 2008. godine očekuje realizacija svih započetih projekata, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Prijedlogom Izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2008. godinu planirano je povećanje iznosa sredstava za izmirenje dugova plaćanja plina prema BH GAS-u kao i povećanje plaća za uniformisanu policiju od 15 posto.