BiH
0

Vlada FBiH: Za podršku održivom povratku 22,9 miliona KM

FENA
Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju.

Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s budžetskih pozicija namijenjenih kao podrška povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 konvertibilnih maraka.

Jednom od odluka je programom raspodjele sredstava s pozicije "Tekući transferi pojedincima - Transfer za raseljene osobe i povratnike” predviđeno ukupno 16.479.300 konvertibilnih maraka. Najveći dio ovih sredstava, od 6,3 miliona KM, namijenjen je obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu.

U ovo su uključeni i obnova objekata koji su pretrpjeli štetu od elementarnih nepogoda, kao i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednu djelatnost (komercijalnu i nekomercijalnu). Daljnih 5.100.000 KM namijenjeno je za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja. Preostala sredstva raspoređena su na zajedničke projekte rekonstrukcije, obnove i održivosti povratka sa vladinim i nevladinim sektorom, na humanitarne, zdravstvene, psihosocijalne, informativne i edukativne projekte, na podrška obilježavanju godišnjica i ukopa nevinih žrtava rata, kao i izgradnju spomen-obilježja na prostoru BiH, te Fonda za povratak i projekte entitetskog povezivanja.

Dva miliona KM vrijedan je Program podrške povratku izbjeglica i prognanih osoba s područja Posavine iz RS, a od ovog iznosa je 1.500.000 KM predviđeno za obnovu i izgradnju infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za društvenu zajednicu, dok je 500.000 KM namijenjeno za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih i objekata zajedničkog tipa stanovanja, te za sanaciju posljedica elementarnih nepogoda.

Treća današnja odluka odnosi se na podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih s područja regije Srebrenica, a riječ je o iznosu od 1.485.000 KM.

Kroz transfer za Program razvoja održivosti povratka u RS-u planirano je izdvajanje 3.000.000 KM, od čega dvije trećine na ime pomoći za zapošljavanje povratnika kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednu djelatnost, pružanje podrške programima prekvalifikacije ili obuke, volontiranja pripravnika, rekultivacije poljoprivrednih površina, kao i diverzifikacije privrednih aktivnosti u ruralnim područjima. Preostali jedan milion KM namijenjen je obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu, saopćeno je iz Vlade FBiH.