BiH
54

Vlada FBiH povukla ručnu: Povećanje vojnih penzija na čekanju, boračka udruženja nemaju strpljenja

Piše: N. N.
Januarski protesti vojnih penzionera (Foto: Klix.ba)
Januarski protesti vojnih penzionera (Foto: Klix.ba)
Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH, koja okuplja ukupno sedam organizacija, očekuje od Vlade Federacije BiH da do 20. juna uputi u parlamentarnu proceduru utvrđeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Federalna vlada je usvojila 13. maja izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena-oslobodilačkog rata a isti je trebao biti upućen na usvajanje po hitnom postupku, a na zahtjev poslaničkih klubova oba parlamentarna doma.

No, samo dvije sedmice poslije Vlada FBiH donosi drukčiju odluku.

Vlada FBiH 27. maja na 55. sjednici zadužila je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo finansija i Federalni zavod penzijskog i invalidskog osiguranja da dodatno analiziraju uticaj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je Vlada utvrdila na 53. sjednici održanoj 13.5.2016. godine, na budžete Federacije BiH i Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja, te informaciju o tome dostave Vladi.

Nakon toga će premijer Federacije BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilatkog rata uputiti Parlamentu FBiH radi razmatranja i donošenja.

Do danas, zakon nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Ministar Salko Bukvarević tvrdio je sredinom maja da donošenje ovog zakona neće dodatno opteretiti budžet FBiH i Federalnog zavoda PIO jer bi se prikupljena sredstva dijelila svim penzionerima po jedinstvenom koeficijentu (trenutno vojni penzioneri imaju koeficijent 1,0 i 1,4 a ostali penzioneri 1,8). Bukvarević je tada tvrdio da se drugim penzionerima ne bi umanjila penzija.

"Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH, koja okuplja ukupno sedam organizacija, uz poštivanje svih institucija i zahvalnost Vladi FBiH što je utvrdila navedeni zakon nije više u mogućnosti da daje odgovore svojim članovima koji su oštećeni i kojima je oduzeto stečeno pravo zaustavljanjem i navodnim traženjem dodatnih analiza kao i navodnom protivljenju MMF-a po ovom pitanju", navodi se u današnjem saopćenju za javnost Koordinacije.

Usvajanje izmjena zakona i povećanje penzija najvjerovatnije je blokirao MMF. Naime, u pismu namjere, čije dijelove je Klix.ba objavio, vlade su se obavezale da neće povećavati socijalna izdvajanja, a usvajanje ovog zakona, kao i omogućavanje tzv. boračkog dodatka upravo znače povećanje socijalnih davanja.

"Suzdržat ćemo se od izmjena i dopuna zakona koji reguliše boračka davanja bez konsultacija s osobljem Svjetske banke i MMF-a", navodi se u pismu namjere koje su vlasti BiH poslale MMF-u.

Povećanje penzija vojnim penzionerima i isplata boračkog dodatka moguća su samo uz uvjet da ne dođe do ukupnog povećanja izdataka za boračke kategorije. Prevedeno, Vlada FBiH mora "uzeti" od jednih da bi "dala" drugima.

U cijeloj priči zanimljivo je pratiti i vrijeme glavnih događaja. Vlada FBiH je vojnim penzionerima povećanje penzija obećala 13. maja, samo nekoliko dana uoči masovnih protesta drugih boračkih organizacija. Tzv. temeljne boračke organizacije potom su dale Vladi FBiH punu podršku tokom protesta boračkih organizacija koje su tražile borački dodatak. Nakon što je vlast izdržale "prvi udar", Vlada FBiH je zatražila dodatne provjere kako će povećanje vojnih penzija utjecati na finansijsku stabilnost, a skoro istovremeno je drugoj grupi boraca obećan borački dodatak.

Nakon 20. juna Koordinacija boračkih udruženja i saveza će održati sastanak i utvrditi naredne korake. Ujedno izražavaju nadu da neće biti dovedeni u situaciju da, kako navode, drugim legalnim načinima traže svoja prava, uključujući i proteste.

Čini se da je jedno sigurno: Neko će ponovo na proteste, barem do novog obećanja.