BiH
11

Vlada FBiH odobrila 2.340.000 KM za raseljene i povratnike

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je, na osnovu odluke o privremenom finansiranju FBiH za period od januara do marta 2015. godine, odobrila federalnom Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica 2.340.000 KM na ime transfera za raseljena lica i povratnike.

U okviru Plana povratka, obnove, gradnje i razvoja za prva tri mjeseca ove godine, u segmentu rekonstrukcije i obnove individualnih i objekata zajedničkog tipa stanovanja, građevinski materijal bit će dodijeljivan korisnicima čiji objekti ne ispunjavaju minimum stambenih uslova.

Korisnicima koji vlastitim sredstvima ne mogu ugraditi donirani građevinski materijal, Ministarstvo će za to odobravati novčana sredstva.

Ta sredstva moći će da koriste korisnici donacija u građevinskom materijalu koji nisu u mogućnosti da ga sami ugrade, kao što su socijalni slučajevi, invalidi, porodice bez ikakvih ili sa minimalnim primanjima, teški bolesnici i slične kategorije.

Rekonstrukcijom individualnih stambenih jedinica po sistemu "ključ u ruke" bit će obnovljeni objekti porodicama iz ranjive grupe i onima u stanju socijalne potrebe.

Rekonstrukcijom i obnovom stambenih jedinica korisnicima kolektivnog i alternativnog smještaja kroz različite modele stambenog zbrinjavanja, uključujući i modele neprofitnog - socijalnog stanovanja biće omogućeno trajno stambeno zbrinjavanje ovih lica.

Odabir korisnika navedenih Programa vršiće se na osnovu rezultata provedenih javnih poziva federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica.

Vlada FBiH usvojila je danas kvartalne izvještaje o provođenju Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH i radu Upravnog odbora ovog projekta za period od 15. septembra do 31. decembra 2014. godine.

Vlada FBiH saglasna je da sredstva u okviru Komponente jedan /robe za hitni oporavak/ od 13,2 miliona dolara /22,8 milona KM/ budu preraspodijeljena tako što će refundiranje u budžet FBiH iznositi 2,43 miliona dolara /4,2 miliona KM/, za federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica 5,22 miliona dolara /devet miliona KM/, za federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 1,85 miliona dolara /3,2 miliona KM/, za federalnu Direkciju robnih rezervi 2,25 miliona dolara /3,9 miliona KM/ i za Federalnu upravu civilne zaštite 1,45 miliona dolara /2,5 miliona KM/.

Federalna Vlada je saglasna i da 13,8 miliona dolara /20,9 miliona KM/ u okviru Komponente dva (Podkomponenta 2A-rehabilitacija regionalne infrastrukture) bude preraspodijeljeno na preduzeće "Ceste FBiH" i na JP "Željeznice FBiH" po 4,5 miliona dolara (po 7,8 miliona KM), te na Agenciju za vodno područje rijeke Save 4,8 miliona dolara (8,3 miliona KM).

Vlada FBiH saglasna je da se sredstva u okviru Komponente dva (Podkomponenta 2B - rehabilitacija lokalne infrastrukture) u iznosu od 18 miliona dolara (31,14 miliona KM) budu preraspodijeljena općinama u skladu sa kriterijumima odluke o raspodjeli sredstava zajma Svjetske banke u okviru komponente 2A Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH.

Data je saglasnost i da preostali dio sredstava zajma od 2,5 miliona dolara (4,3 miliona KM), bude relociran na Komponentu tri (Podrška za implementaciju projekta i izgradnju kapaciteta), radi pokrića operativnih troškova Projekta, te jačanja i izgradnju kapaciteta za prevenciju prirodnih nepogoda.

Vlada FBiH podržala je inicijativu da u budžetu za 2015. godinu na poziciji "Učešće Vlade u projektima koje finansira međunarodna zajednica" bude obezbijeđeno 1.400.000 KM na ime sufinansiranja Projekta zaštite kvaliteta vode.

Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Jedinica za realizaciju projekta zaduženi su da po okončanju projekta vrate preostala sredstava sa namjenskog računa u budžet FBiH, a federalno Ministarstvo finansija da zajedno s njima koordiniše aktivnosti na obezbjeđenju sredstava kojim će biti omogućen nesmetan nastavak aktivnosti na završetku ovog projekta.