BiH
101

Vlada FBiH nije usvojila ni program rada, ali već zna kako povećati namete građanima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH, koja je zvanično imenovana 31. marta ove godine, nalazi se u stalnoj krizi. Do sada je održano ukupno pet sjednica, ali još uvijek nije usvojen Program rada Vlade Federacije BiH za mandatni period 2014.-2018. S druge strane, već su predložene mjere koje bi mogle značiti nove namete građanima.

Naime, na prvoj sjednici Vlada Federacije BiH upoznala je predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH o “Konceptu ekonomskog razvoja 2014.-2018. - Ekonomski rast i zapošljavanje” koji je sačinio premijer Fadil Novalić.

Tada je dogovoreno da ovaj dokument može biti osnova za donošenje Programa rada Vlade Federacije BiH u periodu 2014.-2018. Međutim, program rada još uvijek nije usvojen, a iz službi Vlade Federacije BiH nisu nam mogli potvrditi u kojoj fazi se nalazi izrada ovog dokumenta. Na zvaničnoj internetskoj stranici Vlade Federacije BiH još uvijek je aktuelan program rada Vlade FBiH iz perioda 2011.-2014.

Samo dva zakona upućena u parlamentarnu proceduru

Broj do sada razmatranih zakona je, također, minoran. Vlada Federacije BiH je već na drugoj sjednici povukla iz parlamentarne procedure sve zakone koje je predložila prethodna vlada, a koji nisu prošli nijedan dom. U prvih 50 dana Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru uputila samo dva zakona i to Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poštanskom prometu FBiH.

Zato je Vlada Federacije BiH na 3. sjednici održanoj 14. aprila diskutirala o mjerama za povećanje ekonomskog standarda građana. Međutim, tim mjerama, kako sada stvari stoje, samo će biti povećani nameti građanima.

Zaključci sa ove sjednice se odnose na diferenciranu cijenu električne energije, na izmjene Zakona o porezu na dohodak, te na registraciju poljoprivrednih gazdinstava.

S tim u vezi, Vlada FBiH upućuje FERK-u inicijativu da s Elektroprivredom BiH i Elektroprivredom HZ HB razmotri izmjene Tarifnih stavova i to tako da za kupce iz kategorije domaćinstava, zavisno od visine potrošnje, bude osigurana diferencirana cijena usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge.

Šta će konkretno značiti ova mjera za građane još uvijek nije poznato. Međutim, iz iskustva Kantona Sarajevo, koji je sličnom sistemu uveo plaćanje vode, ovo bi moglo značiti povećanje cijene električne energije.

Oporezivanje toplih obroka, regresa i naknada za prijevoz

Ako kod prvog prijedloga nije jasno da li bi njegovo usvajanje značilo nove namete, kod drugog prijedloga nema sumnje.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da u saradnji s Radnom grupom za analizu fiskalnih propisa sagleda implikacije uključivanja naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, prijevoz, regres) u poresku osnovu i da Vladi Federacije BiH dostavi nekoliko varijanti mogućeg uvođenja progresivne stope oporezivanja dohotka.

Ovo će značiti da će građani Federacije BiH morati plaćati porez i na topli obrok, regres i naknadu za prijevoz što bi, u mnogim slučajevima, sigurno značilo manje ukupne prihode.

Vlada je, također, zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u cilju osiguravanja uvođenja u sistem plaćanja doprinosa za poljoprivrednike, hitno pristupi dodatnom ažuriranju postojećeg Registra poljoprivrednih gazdinstava. Ovim se poljoprivrednici nastoje natjerati da plaćaju penziono i zdravstveno osiguranje.