BiH
5

Vlada FBiH dala saglasnost za razrješenje Uprave Željeznica FBiH

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH danas je dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru JP Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo za donošenje Odluke o razrješenju Uprave JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo.

Razrješenje se odnosi na generalnog direktora Nedžada Osmanagića, v.d. izvršnog direktora za poslove željezničkog operatera Namira Mahmutovića, izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture Vlade Budimira, izvršnog direktora za ekonomske poslove Šemsudina Zahirovića i v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove Mirsadu Karić.

Kako je obrazloženo, oni su razriješeni zbog gubitka povjerenja većinskog vlasnika iz dijela državnog kapitala u skladu s zakonom.

Istovremeno, Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora - predsjednika Uprave JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, na period do šest mjeseci i to Nijaza Puzića, diplomiranog inžinjera saobraćaja.

V.d. generalni direktor - predsjednik Uprave će, nakon imenovanja od NO JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, predložiti članove Uprave - pet izvršnih direktora na period do šest mjeseci, na što Vlada FBiH treba dati saglasnost.

Federalna vlada je donijela Odluku o raspisivanju javnog konkursa kojim je pokrenuta procedura za postavljenje direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kao i Odluku o kriterijima za ovaj izbor i imenovanje.

Također, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Edite Kalajdžić i Davorina Koraća za članove Komisije za izbor i imenovanje direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda u ime Vlade FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.