BiH
0

Visina izdvajanja za nauku u BiH zabrinjavajuća

FENA
S aspekta istraživanja razvoja, Bosna i Hercegovina izdvaja zabrinjavajuće malo novca za nauku, a svega 0,05 procenata bruto društvenog proizvoda u 2004. je utrošeno na podmirenje potreba iz oblasti istraživanja i razvoja.

Željko Komšić se sastao s Matićem i šefom Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slobodanom Šojom radi priprema za sutrašnji sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa članom Evropske komisije za nauku, istraživanje i tehnologiju Janezom Potočnikom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da je Potočnik zainteresiran za aktivnosti BiH u procesu evropskih integracija, stanje u sektoru njenog istraživanja i tehnološkog razvoja i planovi za učešće u Sedmom okvirnom programu (FP7), glavnom instrumentu za potporu aktivnosti istraživanja i razvoja EU, Matić je danas predstavio Komšiću Strategiju naučno-tehnološkog razvoja BiH koja je rađena u okviru ANUBiH-a.

Kazao je da je BiH 1990. izdvajala procent za istraživanje i razvoj, a 0,5 procenata su izdvajala preduzeća, što je 1,5 procenata bruto društvenog proizvoda. Naglasio je da BiH danas nema organizirano sistematsko izdvajanje i finansiranje ovih djelatnosti te da visoko obrazovanje, istraživanje i razvoj moraju postati prioriteti države BiH.

"Smatramo da je decentralizacija trend, a ne centralizacija. Centralizirati se i mora i potrebno je na nivou države samo ono što je neizbježno, a sve što može da ostane na nižim nivoima treba tako i da ostane. Neka svaka lokalna sredina koja konačno i generira budžete odlučuje o onome što je primjereno za njen nivo, a mnogo toga je primjereno za niže nivoe“, kazao je Matić.

Naglasio je da ANUBiH smatra neophodnim uspostaviti prinicip koji je u skladu s preporukama UNESCO-a iz 2006. godine, a to je da svaki nivo državne vlasti koji ima pravo na potrošnju javnih sredstava mora participirati i u fondovima za istraživanje i razvoj. Zato ova akademija predlaže kantonalne fondove, federalni fond i državni fond za istraživanje i razvoj, proporcionalno njihovom učešću u budžetu, a njihove nadležnosti po finansiranju vrlo lako se mogu podijeliti. Dodao je i to da bi dva posto bruto društvenog proizvoda trebalo izdvojiti za istraživanje i razvoj.