Uznemirujući sadržaj
29

Skandalozni grafiti osvanuli na zidu škole i nogometnog kluba u Janji, zatražena reakcija nadležnih

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević pozvao je nadležne institucije da istraže ko stoji iza skandaloznih grafita koji su jutros osvanuli na zidu dvorišta Osnovne škole "Meša Selimović" i prostorijama Fudbalskog kluba "Podrinje" u Janji.

Na jednom grafitu je napisan uznemirujući sadržaj "Nož, žica Srebrenica" dok je na drugom ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Posebno je zabrinjavajuće jer su grafiti iscrtani na objektima gdje je svakodnevno velika koncentracija djece bošnjačke nacionalnosti. Dodatnu težinu ove provokacije imaju jer su mjesecu ramazanu i vremenu kada Bošnjaci Semberije obilježavaju godišnjicu početka egzodusa i etničkog čišćenja sa ovih prostora devedesetih godina", naveo je Gradaščević.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Istakao je da je ovaj slučaj samo jedan u nizu dokaza da nacionalistički politički narativ koji se koristi u RS-u uzima svoj danak u realnom životu.

"Kao potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina, ali i kao građanin Janje, najoštrije osuđujem ovaj uvredljivi uznemirujući i šovinistički akt i tražim od nadležnih institucija da hitno istraže i procesuiraju vinovnike ovog zlodjela", zaključio je.