Rajko Kuzmanović
0

Vijeće naroda ne može prerasti u drugi dom parlamenta RS-a

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je danas da je Vijeće naroda RS-a dobro koncipirano i niti može, niti treba da preraste u drugi dom parlamenta RS-a.

Kuzmanović je u Banjoj Luci, nakon sastanka s rukovodstvom Vijeća naroda RS-a, predsjedavajućim Dževadom Osmančevićem te potpredsjednicima iz reda srpskog naroda Momirom Malićem, te iz reda ostalih naroda Miroslavom Mikešom, kazao da dvodomni parlament mogu imati samo federalne države ili jedinice.

"Ali to ne znači da Vijeće naroda ne treba da se jača u pogledu svojih ovlaštenja", kazao je Kuzmanović povodom inicijative delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda da Vijeće naroda RS-a treba da preraste u drugi dom parlamenta, odnosno dom naroda.

Kazao je da je potrebno preciznije u Ustavu odrediti koji su to vitalni nacionalni interesi, kada je moguće stavljati veto, a da se briše postojeća odredba "i sva ostala pitanja", a koja mogu biti predmet pokretanja vitalnog nacionalog interesa.

Kuzmanović smatra da su se pod tom odredbom često mogle "provlačiti" određene zloupotrebe kod prava na iskazivanje vitalnog nacionalog interesa.

Također, Kolegij Vijeća naroda RS-a ukazao je i da je potrebno poslovnički regulirati status klubova i rada tog tijela da bi se što bolje ostvarivala prava svih naroda na principu konsenzusa i kompromisa.

Predsjedavajući Vijeća naroda Dževad Osmančević kazao je, govoreći o inicijativi Kluba Bošnjaka koja je dostavljena Vijeću još u februaru, da će to biti predmet analize, kao i svako drugo pitanje, a u interesu svih građana RS-a.

On je rekao da ova institucija svoju funkciju ostvaruje kvalitetnije nego ranije i dodao da je opredjeljenje Vijeća da se preventivno daleko više radi, a ne samo da se čekaju konačna rješenja zakona i odluka, da bi se eventualno interveniralo.

Osmančević je naglasio i da se treba raditi na tome da se delegati Vijeća naroda što više odvoje od političkog interesa stranaka čiji su predstavnici.

Potpredsjednik Vijeća naroda Miroslav Mikeš iznio je svoj stav koji se podudara s Kuzmanovićem mišljenjem da Vijeće ne treba da mijenja svoju ulogu, podsjetivši da je kada su se provodile odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, bilo riječi i o ustavnopravnom položaju nekog drugog potencijalnog doma koji bi rješavao pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

"S pravne tačke gledišta, klasični domovi naroda postoje u državama koje su federalne ili konfederalne, a BiH to nije, što znači da nema potrebe za formiranje doma naroda, istakao je Mikeš.

Zaključio je da Bošnjaci imaju pravo na takvu inicijativu, o kojoj će u predviđenoj proceduri biti i odlučeno.

Podsjećamo, Edin Ramić, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a obrazložio je inicijativu za uvođenje doma naroda RS-a potrebnom da se i na ovaj način izjednače prava konstitutivnih naroda u cijeloj BiH.

On je mišljenja da bi davanjem punog zakonodavnog kapaciteta Vijeću naroda predstavnici konstitutivnih naroda imali mogućnost već u procesu izrade zakona utjecati na njihov sadržaj, umjesto mogućnosti pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa na već prihvaćena zakonska rješenja u Narodnoj skupštini RS-a.