Vitalni interes Bošnjaka
6

Zajednička komisija NSRS-a i Vijeća naroda danas o spornom zakonu o imovini RS-a

S. Š. U.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Danas će u Banjoj Luci biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda tog entiteta u vezi sa spornim Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a.

Na dnevnom redu sjednice je usaglašavanje teksta Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je usvojen 28. decembra 2022. godine.

Nakon što je Vijeće naroda RS-a razmotrilo odluku i odbilo zahtjev Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa ranije osporenim zakonom koji nastoji državnu imovinu pretvoriti u entitetsku, Zajednička komisija sljedeći je korak u pokušaju da se tekst zakona ospori.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić (SNSD) ranije je kazala kako smatra da se u slučaju ovoga zakona ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa ni jednog naroda, da to u ovome slučaju nema uporište, ali da očekuje kako će odluku o tome u konačnici donijeti Ustavni sud RS-a.

Sporni zakon na snagu će stupiti nakon što odluku donese sud, ali će o njemu u konačnici ponovno morati odlučivati Ustavni sud BiH koji ga je već jednom osporio ističući da je pitanje državne imovine u isključivoj nadležnosti države kao njenog titulara.