Zahtjev Bošnjaka
21

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučivat će o zakonu o imovini tog entiteta

S. Š. U.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Zajednička komisija Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda nije postigla saglasnost u vezi sa spornim Zakonom o nepokretnoj imovni tog bh. entiteta. Zahtjev o povredi vitalnog nacionalnog intetesa Bošnjaka biti upućen Ustavnom sud RS-a.

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas na prvoj sjednici, danas nije postigla sagloasnost o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji je upućen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na odlučivanje.

Sjednicom je predsjedavao Nenad Stevandić, predsjedavajući NSRS-a koji je članove Komisije upoznao sa radom i ovlaštenjima rada zajedničkog tijela.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su klubovi Vijeća naroda razmatrali zakona te da je jedna trećina delegata u Klubu Bošnjaka koji je pokrenuo mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrala da nema povrede, dok je pet delegata ili dvije trećine smatralo da je povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda zbog čega se ovaj zakon našao na usaglašavanju na Zajedničkoj komisiji.

Ona je naglasila da lično smatra da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa, kao što su se izjasnili i ostali klubovi u Vijeću naroda.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Dževad Mahumutović rekao je da Klub Bošnjaka ostaje prvi zahtjevu za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, kako se već izjasnio 4. januara.

Kako je ranije pisao Klix.ba, očekuje se da će Ustavni sud RS-a odbiti zahtjev Bošnjaka pa će sporni zakon na snagu stupiti nakon takve odluke, ali će o njemu u konačnici ponovno morati odlučivati Ustavni sud BiH koji ga je već jednom osporio ističući da je pitanje državne imovine u isključivoj nadležnosti države kao njenog titulara.