BiH
13

Vijeća naroda RS-a nije podržalo veto Bošnjaka na referendum u RS-u

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) nije danas prihvatilo veta Kluba Bošnjaka na izvještaj o referendumu u RS-u o danu tog bh. entiteta te će se o ovom pitanju izjasniti Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Na sjednici Vijeća nije bilo saglasnosti o skupštinskim odlukama o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS", a na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Bošnjački klub je 18. oktobra stavio veto na te odluke, a šef tog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je Feni da su njima nastavljene antiustavne i antidejtonske aktivnosti, na šta su upozoravali još prije usvajanja prve odluke o raspisivanju referenduma u RS-u o Danu RS-a.

Posebno je ukazao na sporne skupštinske odluke kojima se daje ovlaštenje predsjedniku i članovima Komisije za provođenje referenduma u RS-u u vezi s postupkom u Ustavnom sudu BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu BiH.

Također, za Klub Bošnjaka je neprihvatljiv i zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za provođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine.

I potpredsjedavajući Vijeća Kemo Čamdžija je danas istakao da ovi akti imaju pravnu snagu i zato su sporni, iako nisu zakoni.

-Ustavna odredba kaže da svi akti koji proizvode pravno djejstvo mogu biti sporni za neki od klubova u Vijeću naroda - dodao je on.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekla da postoji mogućnost da se prihvate primjedbe Bošnjaka na Zakon o lokalnoj samoupravi, koje se odnose na član o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u lokalnoj vlasti u RS-u.

I potpredsjedavajući Vijeća Kemo Čamdžija je dodao da očekuje da te primjedbe Bošnjaka budu ugrađene u Zakon o lokalnoj samoupravi i da se ravnopravna zastupljenost, u skladu s Ustavom, primjenjuje u oba entiteta.

Zbog istih primjedbi Klub Bošnjaka pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru u RS-u.